Cyrkulator do gotowania, inaczej zwany zanurzeniowym, to urządzenie mające na celu utrzymanie stałej i równomiernej temperatury wewnątrz garnka lub wanny z wodą. Dobrej jakości cyrkulator robi to niezmiernie precyzyjnie, gdyż ma to ogromny wpływ na jakość przyrządzanych potraw metodą sous vide. Obsługa cyrkulatora jest bardzo prosta i sprowadza się do ustawienia dwóch parametrów – temperatury i czasu.

Na czym polega gotowanie sous vide?

Gotowanie sous vide to innymi słowy gotowanie w niskich temperaturach, optymalnie dobranych do rodzaju przyrządzanych produktów spożywczych. W innych temperaturach przyrządzimy warzywa, ryby, kurczaka czy steki. Każdy produkt ma swoje preferencje, ściśle określone przez profesjonalistów z dziedziny gastronomii. Obróbka żywności w niższej temperaturze niż podczas tradycyjnego gotowania, wymaga odpowiednio dłuższego czasu. To on jest drugim istotnym parametrem, jaki musimy określić w ustawieniach cyrkulatora.

Ważne jest także znaczenie słowa sous vide, które z fr. tłumaczymy jako „w próżni”. W praktyce oznacza to, że gotowany produkt zamknięty jest w hermetycznym opakowaniu, z którego wcześniej usunięto powietrze. Stosowane woreczki muszą oczywiście spełniać odpowiednie warunki, gwarantując 100% bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością oraz temperaturą.

Cyrkulator do gotowania co to jest

Jakie są zalety sous vide?

Rosnąca popularność technologii sous vide w gospodarstwach domowych wiąże się z dużym wzrostem świadomości korzyści, jakie niesie za sobą ta metoda przyrządzania potraw.

  • Nasycenie naturalnym smakiem – produkty gotowane w woreczkach uwalniają wszystko co najlepsze, ale nie pozostawiają tego w wodzie, jak to bywa w przypadku tradycyjnego gotowania. Wszystko co cenne pozostaje bezpośrednio w potrawie.
  • Ograniczenie przyprawiania – naturalna intensywność smaku i aromatyczność sprawia, że minimalizujemy ilość stosowanych przypraw.
  • Zachowanie cennych dla zdrowia makro i mikroelementów w potrawie.
  • Wyjątkowy smak dań, delikatna struktura – absolutnie niepowtarzalne efekty kulinarne, osiągalne dotychczas jedynie w profesjonalnych restauracjach. Teraz odtworzysz to we własnej kuchni!
  • Wyeliminowanie wszelkich towarzyszących gotowaniu zapachów.
  • Mniejsza redukcja produktu wyjściowego.
Gotowanie pod próżnią

Na co zwracać uwagę przy zakupie cyrkulatora?

  • Precyzyjne utrzymanie temperatury
  • Jakość wykonania
  • Zintegrowane śmigło cyrkulacyjne – to część która dba o stałą temperaturę w całym naczyniu i pozwala na równomierną obróbkę
  • Pojemność naczynia do jakiej można stosować dany model cyrkulatora

Warto zainwestować w dobrej jakości sprzęt do gotowania sous vide, by cieszyć się maksymalnymi korzyściami z omawianej technologii. Dobry cyrkulator posłuży nam przez długie lata i pozwoli na większą kreatywność w kuchni oraz zdrowsze posiłki.

Cyrkulator sous vide do domu
Do gotowania sous vide
Danie sous vide
Potrawa sous vide

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania