Cyrkulator do gotowania, inaczej zwany zanurzeniowym, to urządzenie mające na celu utrzymanie stałej i równomiernej temperatury wewnątrz garnka lub wanny z wodą. Dobrej jakości cyrkulator robi to niezmiernie precyzyjnie, gdyż ma to ogromny wpływ na jakość przyrządzanych potraw metodą sous vide. Obsługa cyrkulatora jest bardzo prosta i sprowadza się do ustawienia dwóch parametrów – temperatury i czasu.
Na czym polega gotowanie sous vide?
Gotowanie sous vide to innymi słowy gotowanie w niskich temperaturach, optymalnie dobranych do rodzaju przyrządzanych produktów spożywczych. W innych temperaturach przyrządzimy warzywa, ryby, kurczaka czy steki. Każdy produkt ma swoje preferencje, ściśle określone przez profesjonalistów z dziedziny gastronomii. Obróbka żywności w niższej temperaturze niż podczas tradycyjnego gotowania, wymaga odpowiednio dłuższego czasu. To on jest drugim istotnym parametrem, jaki musimy określić w ustawieniach cyrkulatora.
Ważne jest także znaczenie słowa sous vide, które z fr. tłumaczymy jako „w próżni”. W praktyce oznacza to, że gotowany produkt zamknięty jest w hermetycznym opakowaniu, z którego wcześniej usunięto powietrze. Stosowane woreczki muszą oczywiście spełniać odpowiednie warunki, gwarantując 100% bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością oraz temperaturą.
Komentarze (0)