Pakowarki próżniowe do słoików (zestawy)
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką CHAMPION
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką ELITE 300 PLUS
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką ELITE 300 PLUS BLACK
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką PERFETTA
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką V.100 Premium
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką LAVA V.200 Premium
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką próżniową LAVA V.300 Premium
Zestaw do zamykania słoików z pakowarką MAXIMA 2
Wszystkie prezentowane w tej grupie urządzenia do pakowania próżniowego obejmują w zestawie przystawkę do zamykania zwykłych szklanych słoików. To sprytne akcesorium pozwala na usunięcie powietrza z ich wnętrza i zabezpieczenie przechowywanej w ten sposób żywności. Szklane słoiki z zakrętką typu twist-off doskonale sprawdzają się do porcjowania posiłków. W takiej postaci możemy zabrać je do pracy i cieszyć się gotowym rozwiązaniem. Słoik to niedroga alternatywa do pojemników próżniowych, skuteczna i bardzo ekologiczna. Przystawka zamyka większość standardowych słoików o średnicy 8.5-10 cm (nie wszystkie!), dlatego wiele z pozyskanych po zakupionych produktach spożywczych słoików może otrzymać nowe życie i przeznaczenie. W komplecie z urządzeniami znajduje się 6 kompatybilnych słoików.
Które pakowarki próżniowe zamykają słoiki?
Obecnie taką funkcjonalność zapewniają urządzenia niemieckiej marki LAVA oraz włoskiej marki Magic Vac. Jest to możliwe dzięki specjalnej końcówce z nasadką / nakładką na słoik, którą podłączamy do posiadanej pakowarki. Usuwanie powietrza następuje w trybie zamykania próżniowego pojemników i wygląda bardzo podobnie we wszystkich kompatybilnych modelach.
Co można zamykać próżniowo w słoikach?
Właściwie wszystko co tylko nadaje się do tego rodzaju naczynia. Z pewnością przyda się do przechowywania płynów (zup, sosów, marynat), których nie można zamknąć w woreczek moletowany. Gotowe potrawy jednogarnkowe można wygodnie poporcjować i cieszyć się gotowcem nawet na tydzień do przodu. Jeśli lubisz świeże soki, w słoiku z łatwością możesz przechować ich zapas. W szklanym naczyniu i bez powietrza świetnie przechowają się także suszone grzyby, Pomysłów może być wiele. Z pewnością funkcja zamykania zwykłych słoików to godna rozważenia opcja wśród pakowarek próżniowych.
Zamykanie próżniowe a pasteryzacja
Usuwanie powietrza bardzo dobrze chroni przechowywaną w ten sposób żywność, ale nie zastępuję pasteryzacji podczas której dochodzi do obróbki termicznej. Wekowanie słoików niniejszą metodą sprawdzi się w przypadku przetworów, w których nie mamy do czynienia z bakteriami beztlenowymi.