Worki do dojrzewanie mięsa
Worki do steków - zestawy
Worki próżniowe do dojrzewania mięsa A-vac to sposób na polepszenie jakości kupionego mięsa, poprzez stworzenie optymalnych i właściwych warunków przechowywania. Proces dojrzewania mięsa jest niezmiernie ważny dla kształtowania się jego smaku, zapachu, barwy, soczystości i kruchości. W zależności od rodzaju mięsa, powinien on trwać odpowiednią długość czasu. Szczególnie wymagające jest mięso wołowe, w przypadku którego przechowywanie chłodnicze poubojowe powinno trwać ok. 10 dni. Ze względu na wysokie koszta długotrwałego przechowywania tusz, wielokrotnie zakupione przez nas mięso nie przechodzi odpowiednich procedur, a właściwe efekty jakościowe nie zdążyły się wykształtować.
Szczególnie polecane do dojrzewania steków wołowych. Worki do steków A-vac pozwolą osiągnąć wyśmienite efekty w domowych warunkach. Mięso należy zamknąć próżniowo z użyciem zgrzewarki próżniowej i przechowywać w lodówcę, w temperaturze 3°C przez okres 3 - 4 tygodni. W tym czasie zachodzą złożone procesy, które gwarantują doskonały smak i kruchość wołowiny.