Urządzenia sous vide

Termostat LV.50 Termostat LV.50 2
  • -400,00 zł
Cyrkulatory Sous Vide

Termostat LV.50

LV.50
4 800,00 zł 5 200,00 zł
Wanny LaVide

Sous vide - LV.80 select

LV.80select
3 142,14 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Zestaw Sous Vide dla...
  • -14,65 zł
559,00 zł 573,65 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Zestaw Sous Vide dla hobbystów
  • -35,06 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla hobbystów

LX0020 min
749,00 zł 784,06 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.80

LV.80
4 385,37 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem.
Zestaw Sous Vide dla profesjonalistów
  • -48,06 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla profesjonalistów

LX0020 full
990,00 zł 1 038,06 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- rozdzielacz do woreczków- książka Sous-Vide z przepisami (niemieckojęzyczna)- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.140

LV.140
5 100,66 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Zestaw do gotowania sous vide VIP
  • -235,29 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla VIP-ów

VL0300W full
2 689,80 zł 2 925,09 zł
Zestaw obejmuje: - pakowarka próżniowa LAVA V.300W (biała) z edycji limitowanej- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- rozdzielacz do woreczków- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.280

LV.280
5 747,82 zł
Profesjonalne urządzenie do gotowania sous vide z pokrywą.
Wanny LaVide

Sous vide - LV.560

LV.560
8 430,13 zł
Profesjonalne urządzenie do gotowania sous vide z pokrywą. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Wanna do gotowania Sous Vide 12 litrów Wanna do gotowania Sous Vide 12 litrów 2
  • -20,41 zł
Dostępny produkt z innymi opcjami
Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
190,00 zł 210,41 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.
Wanny LaVide

Sous vide dwukomorowe - LV.808

LV.808
9 188,00 zł
Profesjonalne dwukomorowe urządzenie do gotowania sous vide z pokrywami. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Zestaw do gotowania sous vide dla restauracji
  • -324,36 zł
  • Pakiet
Zestawy z pakowarką

Zestaw do sous vide dla restauracji

SV-300P
5 999,00 zł 6 323,36 zł
Zestaw obejmuje pakowarkę próżniową LAVA V.300 Premium, Wannę do gotowania Sous Vide LV.80 oraz pakiet worków.
Woreczki do gotowania sous vide

Pakiet woreczków do gotowania sous vide

135,27 zł
Pakiet Zawartość Pakiet mały 16 x 25 cm (50 szt.), 15 x 30 cm (50 szt.), 20 x 30 cm (50 szt.) Pakiet duży 16 x 25 cm (100 szt.), 15 x 30 cm (100 szt.), 20 x 30 cm (100 szt.)
Pokazano 1-19 z 19 pozycji

Alternatywna metoda gotowania stosowana przez mistrzów kuchni

Gotowanie nie musi wiązać się z tradycyjnym smażeniem i kuchnią, w której wszystkie aromaty i zapachy mieszają się ze sobą. Gotować można również innymi, mniej konwencjonalnymi metodami, które pozwalają na przygotowanie klasycznych potraw w nowym wydaniu. Alternatywę taką stanowi metoda sous-vide, która od kilkunastu lat staje się coraz bardziej popularna i z luksusowych, drogich restauracji, powoli trafia także do domowych kuchni.

Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Polega na gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach, które zapobiegają wydostawaniu się aromatów i płynów, dzięki czemu zapachy nie unoszą się w całej kuchni, a pozostają w jedzeniu. Dania gotuje się w wodzie, w niższych temperaturach – od kilku, do nawet kilkunastu godzin. Dzięki temu, uzyskujemy równomiernie podgrzaną potrawę, bez niedogotowania w środku lub przegotowania na zewnątrz. Jedzenie przygotowane tym sposobem jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Metodą tą można przygotowywać mięsa, owoce, warzywa – słowem, wszystko.

Technologia sous-vide odkryta została już w 1799 roku, choć na restauracyjne sale wkroczyła dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wtedy to francuskie i amerykańskie firmy ulepszyły produkowane opakowania próżniowe oraz folie do zastosowań spożywczych. Metoda jest stale używana przez największych mistrzów kucharskich. Właściciel jednej z restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin (która nota bene w 2005 roku została wybrana najlepszą restauracją na świecie), Heston Blumenthal, stale wykorzystuje sous-vide w swojej kuchni, a samą metodę określa „największym postępem w technologii gotowania od dekad”.

Jeśli chcesz spróbować potraw niczym z najlepszych i najsłynniejszych restauracji, to musisz spróbować dań przygotowanych metodą sous-vide!

Jak przygotować potrawę sous-vide?

Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i trudny do wykonania. Można go streścić w kilku prostych krokach. Potrzeba nam jedynie odpowiednich urządzeń oraz oczywiście przepisu i składników naszej potrawy.

  • Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody do wymaganej temperatury. Do różnych mięs stosuje się różne zakresy temperatur – w zależności, czy chcemy bardziej czy mniej miękką i soczystą potrawę. Przykładowo, aby uzyskać przepyszną pierś z kurczaka, gotuje się ją najczęściej w zakresie od ok. 60 do ok. 66 stopni Celsjusza.
  • Następnym etapem jest przygotowanie i doprawienie dania.
  • W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide.
  • Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak. Potrawy możemy gotować od kilkudziesięciu minut, do nawet 2 dni – wszystko zależy od samego dania (różne gatunki mięs potrzebują innych temperatur), docelowej miękkości i wysokości nastawionej temperatury.
  • Ostatnim etapem jest odpowiednie przygotowanie na talerzu naszej potrawy. Po otwarciu woreczków, danie można jeszcze ostatecznie doprawić, lub lekko opiec (aby mięso było z zewnątrz chrupiące i lepiej się prezentowało).

Jeśli nie chcemy jeść od razu – nic nie szkodzi, przygotowane danie można pozostawić w woreczku izamrozić, a następnie podgrzać w dogodnym momencie, by cieszyć się świeżym, wyjątkowo smacznym i aromatycznym posiłkiem.

Urządzenia do sous-vide

W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wszystkie niezbędne urządzenia do przygotowania potraw metodą sous-vide. Posiadamy m.in.:

  • cyrkulatory zanurzeniowe,
  • specjalistyczne termostaty,
  • kulki izolacyjne (używane zamiast pokrywek),
  • wanny z poliwęglanu,
  • sprzęt do metody sous-vide o różnej pojemności – zarówno jedno, jak i dwukomorowy.

Sprawdź nasz sprzęt , wybierz odpowiedni dla siebie i odkryj gotowanie na nowo!

Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.