Urządzenia sous vide

Termostat LV.50 Termostat LV.50 2
  • -400,00 zł
Cyrkulatory Sous Vide

Termostat LV.50

LV.50
4 800,00 zł 5 200,00 zł
Wanny LaVide

Sous vide - LV.80 select

LV.80select
3 142,14 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Zestaw Sous Vide dla...
  • -50,00 zł
634,65 zł 684,65 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Zestaw Sous Vide dla hobbystów
  • -105,06 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla hobbystów

LX0020 min
790,00 zł 895,06 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.80

LV.80
4 385,37 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem.
Zestaw Sous Vide dla profesjonalistów
  • -150,06 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla profesjonalistów

LX0020 full
999,00 zł 1 149,06 zł
Zestaw obejmuje:- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- rozdzielacz do woreczków- książka Sous-Vide z przepisami (niemieckojęzyczna)- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.140

LV.140
5 100,66 zł
Profesjonalna wanna do gotowania sous vide z deklem. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Zestaw do gotowania sous vide VIP
  • -235,29 zł
Zestawy Sous Vide

Zestaw Sous Vide dla VIP-ów

VL0300W full
2 689,80 zł 2 925,09 zł
Zestaw obejmuje: - pakowarka próżniowa LAVA V.300W (biała) z edycji limitowanej- cyrkulator Sous Vide LX.20- wanna sous vide 12 litrów z deklem- rozdzielacz do woreczków- woreczki moletowane 16 x 25 cm (50 sztuk)- woreczki moletowane 20 x 30 cm (50 sztuk)
Wanny LaVide

Sous vide - LV.280

LV.280
5 747,82 zł
Profesjonalne urządzenie do gotowania sous vide z pokrywą.
Wanny LaVide

Sous vide - LV.560

LV.560
8 430,13 zł
Profesjonalne urządzenie do gotowania sous vide z pokrywą. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
210,41 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.
Zestaw do gotowania sous vide dla restauracji
  • -324,36 zł
  • Pakiet
Zestawy z pakowarką

Zestaw do sous vide dla restauracji

SV-300P
5 999,00 zł 6 323,36 zł
Zestaw obejmuje pakowarkę próżniową LAVA V.300 Premium, Wannę do gotowania Sous Vide LV.80 oraz pakiet worków.
Wanny LaVide

Sous vide dwukomorowe - LV.808

LV.808
9 188,00 zł
Profesjonalne dwukomorowe urządzenie do gotowania sous vide z pokrywami. Czas realizacji: do 10 dni roboczych
Woreczki do gotowania sous vide

Pakiet woreczków do gotowania sous vide

135,27 zł
Pakiet Zawartość Pakiet mały 16 x 25 cm (50 szt.), 15 x 30 cm (50 szt.), 20 x 30 cm (50 szt.) Pakiet duży 16 x 25 cm (100 szt.), 15 x 30 cm (100 szt.), 20 x 30 cm (100 szt.)
Pokazano 1-19 z 19 pozycji

Alternatywna metoda gotowania stosowana przez mistrzów kuchni

Gotowanie nie musi wiązać się z tradycyjnym smażeniem i kuchnią, w której wszystkie aromaty i zapachy mieszają się ze sobą. Gotować można również innymi, mniej konwencjonalnymi metodami, które pozwalają na przygotowanie klasycznych potraw w nowym wydaniu. Alternatywę taką stanowi metoda sous-vide, która od kilkunastu lat staje się coraz bardziej popularna i z luksusowych, drogich restauracji, powoli trafia także do domowych kuchni.

Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Polega na gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach, które zapobiegają wydostawaniu się aromatów i płynów, dzięki czemu zapachy nie unoszą się w całej kuchni, a pozostają w jedzeniu. Dania gotuje się w wodzie, w niższych temperaturach – od kilku, do nawet kilkunastu godzin. Dzięki temu, uzyskujemy równomiernie podgrzaną potrawę, bez niedogotowania w środku lub przegotowania na zewnątrz. Jedzenie przygotowane tym sposobem jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Metodą tą można przygotowywać mięsa, owoce, warzywa – słowem, wszystko.

Technologia sous-vide odkryta została już w 1799 roku, choć na restauracyjne sale wkroczyła dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wtedy to francuskie i amerykańskie firmy ulepszyły produkowane opakowania próżniowe oraz folie do zastosowań spożywczych. Metoda jest stale używana przez największych mistrzów kucharskich. Właściciel jednej z restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin (która nota bene w 2005 roku została wybrana najlepszą restauracją na świecie), Heston Blumenthal, stale wykorzystuje sous-vide w swojej kuchni, a samą metodę określa „największym postępem w technologii gotowania od dekad”.

Jeśli chcesz spróbować potraw niczym z najlepszych i najsłynniejszych restauracji, to musisz spróbować dań przygotowanych metodą sous-vide!

Jak przygotować potrawę sous-vide?

Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i trudny do wykonania. Można go streścić w kilku prostych krokach. Potrzeba nam jedynie odpowiednich urządzeń oraz oczywiście przepisu i składników naszej potrawy.

  • Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody do wymaganej temperatury. Do różnych mięs stosuje się różne zakresy temperatur – w zależności, czy chcemy bardziej czy mniej miękką i soczystą potrawę. Przykładowo, aby uzyskać przepyszną pierś z kurczaka, gotuje się ją najczęściej w zakresie od ok. 60 do ok. 66 stopni Celsjusza.
  • Następnym etapem jest przygotowanie i doprawienie dania.
  • W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide.
  • Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak. Potrawy możemy gotować od kilkudziesięciu minut, do nawet 2 dni – wszystko zależy od samego dania (różne gatunki mięs potrzebują innych temperatur), docelowej miękkości i wysokości nastawionej temperatury.
  • Ostatnim etapem jest odpowiednie przygotowanie na talerzu naszej potrawy. Po otwarciu woreczków, danie można jeszcze ostatecznie doprawić, lub lekko opiec (aby mięso było z zewnątrz chrupiące i lepiej się prezentowało).

Jeśli nie chcemy jeść od razu – nic nie szkodzi, przygotowane danie można pozostawić w woreczku izamrozić, a następnie podgrzać w dogodnym momencie, by cieszyć się świeżym, wyjątkowo smacznym i aromatycznym posiłkiem.

Urządzenia do sous-vide

W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wszystkie niezbędne urządzenia do przygotowania potraw metodą sous-vide. Posiadamy m.in.:

  • cyrkulatory zanurzeniowe,
  • specjalistyczne termostaty,
  • kulki izolacyjne (używane zamiast pokrywek),
  • wanny z poliwęglanu,
  • sprzęt do metody sous-vide o różnej pojemności – zarówno jedno, jak i dwukomorowy.

Sprawdź nasz sprzęt , wybierz odpowiedni dla siebie i odkryj gotowanie na nowo!

Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.