Jednym z ważnych atutów, a zarazem wyróżników, pakowarek próżniowych marki LAVA, jest możliwość podpięcia specjalnej przystawki do wekowania słoików. Ta sprytna nasadka na słoik pozwala wyciągnąć powietrze zgromadzone w jego wnętrzu, czego naocznym dowodem staje się charakterystycznie wklęsła pokrywka.
Zawekowanie słoika z żywnością chroni ją przed szkodliwym działaniem powietrza, pozwala znacząco wydłużyć świeżość, a także zapobiec mieszaniu zapachów w lodówce.
Należy pamiętać, że zamknięcie próżniowe nie zastępuje pasteryzacji, której towarzyszy dodatkowa obróbka termiczna, ale sprawdzi się doskonale w wielu przypadkach, w których pasteryzacja ta nie jest wymagana.
Niejednokrotnie szklane słoiki mogą wejść w rolę powszechnie znanych pojemników próżniowych, służąc do przechowania potraw, zup, sosów, ziół, słodyczy, warzyw, czy np. świeżych soków.
W kuchni każdej gospodyni domowej znajdują się produkty używane rzadko, a ich otwarcie rozpoczyna szybki proces psucia i utraty jakości. W takich przypadkach zamknięcie próżniowe może przyjść z pomocą i uchronić przed niepotrzebnym marnowaniem jedzenia.
Tak zamknięte słoiki doskonale sprawdzą się podczas rodzinnego wyjazdu, na który chcemy zabrać przygotowane wcześniej domowe obiady. Pamiętajmy jednak, że takie zamknięcie nie zastępuje samej lodówki!
Komentarze (0)