Niezaprzeczalnie, najwyższa jakość mięsa stanowi podstawę, jeżeli oczekujemy dobrze zjeść. Jeżeli natomiast liczymy na „feerię barw” na podniebieniu, musimy się nieco bardziej postarać. Na efekt końcowy - wygląd, konsystencję i smak mięsa (pomijając obróbkę termiczną), największy wpływ ma przygotowanie - czyli proces marynowania! Aby marynata dobrze „wgryzła” się w produkt, potrzeba czasu… Mowa tutaj o kilku, a nawet kilkudziesięciu godzinach! Niestety, często nie posiadamy tyle czasu do dyspozycji.

Jak szybko zamarynować mięso?

Spokojnie, mamy na to skuteczne rozwiązanie!

Sekrety sukcesu szybkiego marynowania mięsa

Etap pierwszy - przygotowanie surowca

Liczy się gatunek mięsa, jakość.

  • Starannie umyj i osusz mięso.
  • Jeżeli masz jeden duży kawałek, ponakłuwaj go szpikulcem lub nożem - pomoże to wniknąć marynacie w głąb. W przypadku mniejszych kawałków, przypilnuj by były podobnych rozmiarów. Zapewni to harmonijny smak każdemu kęsowi.

Etap drugi - przygotowanie marynaty

Istnieje nieskończenie wiele różnych kompozycji marynat, jednakże wszystkie powinny łączyć w sobie podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry.

  • W przypadku „suchej marynaty” – sprawa jest prosta. Przyprawy mieszamy z ziołami i taką mieszanką nacieramy mięso.
  • Marynata „na mokro” powstaje najczęściej na bazie oleju- znakomitym nośniku smaku. Jako płynna podstawa może służyć również maślanka, mleczko kokosowe itd. Pozostałe składniki najczęściej wybierane do stworzenia idealnej kompozycji smaków to: sól, zioła, miód, sok z cytryny, ocet ryżowy, sos sojowy, musztarda, ketchup, warzywa, a nawet alkohol i wiele, wiele innych.
Szklany pojemnik próżniowy G-line

Szklany pojemnik próżniowy 1520 ml G-Line (Lava)

Etap trzeci - MARYNOWANIE PRÓŻNIOWE

Czyli sedno sprawy.

Jak marynować mięso, gdy zależy nam na czasie?

Gotową marynatę rozprowadź dokładnie po całości mięsa i wybierz opcję, która najbardziej będzie Ci odpowiadać. Pokryte marynatą mięso pozostaw w naczyniu lub przełóż do pojemnika. Zamknięte próżniowo- natychmiastowo uzyska efekt kilkugodzinnego marynowania w lodówce! Oto propozycje:

  • pokrywki próżniowe - niezwykle uniwersalne, występujące w różnych rozmiarach i pasujące do posiadanych już mis, garnków, pojemników, naczyń lub słoików o średnicy od 4 cm do 28 cm. Warunkiem jest, by rant naczynia był płaski, co zapewni dokładne przyleganie. Zamykane z użyciem pompki ręcznej lub dowolnej pakowarki próżniowej LAVA.
  • naczynia próżniowe ES-line - misy wykonane ze stali nierdzewnej, dostępne w kilku rozmiarach, w komplecie z uniwersalną pokrywką. Można użytkować również do innych naczyń, w zależności od rozmiaru. Pojemniki gastronomiczne posłużą do przechowywania większej ilości mięsa, najczęściej w przedsiębiorstwach. Naczynia zamykane z użyciem pompki ręcznej lub dowolnej pakowarki próżniowej LAVA.
  • pojemniki próżniowe jakości Premium - różne linie m.in.: Executive, Family Line - różniące się wyglądem, wykończeniem, kształtami i pojemnościami opakowań. Charakteryzują się wysoką jakością wykonania i trwałością, są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Posiadają wszechstronne zastosowania: można w nich mrozić, podgrzewać, myć w zmywarce oraz udogodnienia w postaci: datowników, wskaźników ciśnienia, ociekaczy do płynów. Zamykane próżniowo przy użyciu pompki próżniowej ręcznej lub zgrzewarki próżniowej Lava albo pakowarki Magic Vac.
Pojemniki próżniowe do marynowania mięsa

Pojemniki próżniowe z serii Executive (Magic VAc)

  • szklany pojemnik G-line - w zestawie z pompką ręczną. Prestiżowy wygląd i materiały najwyższej jakości.
  • pakowarka Perfetta z funkcją marynowania - wielofunkcyjne urządzenie do zamykania próżniowo: woreczków, folii, pojemników a z dodatkową przystawką, posłuży do wekowania słoików. Innowacyjna technologia ustawiania poziomu podciśnienia z automatycznym uszczelnianiem, pomoże w błyskawicznym zamarynowaniu mięsa i nie tylko. Perfetta z innowacyjnym cyklem marynującym to z pewnością najbardziej profesjonalna propozycja w tym temacie.
    Na pewno każdy kiedyś usłyszał, że „im więcej czasu nasze jedzenie spędzi w marynacie, tym lepiej będzie potem smakować”. Nic bardziej mylnego! Obecnie na rynku są dostępne produkty przyspieszające ten proces. Przygotowywanie potraw wcale nie musi być skomplikowane i czasochłonne!

Pakowarka próżniowa z funkcją marynowania Perfetta

Pakowarka próżniowa Perfetta z funkcją marynowania (Magic Vac)

Powiązane produkty

Pakowarki próżniowe Premium

Pakowarka PERFETTA z funkcją marynowania

Magic Vac
1 549,00 zł
W komplecie: 1 x rolka folii moletowanej 30 cm x 3 m | 5 x worek 20 x 30 cm | przewód do zamykania pojemników i akcesoriówPROMOCJA: Dopłać 1 zł i zamów w zestawie z dodatkową przystawką do zamykania słoików! szerokość listwy zgrzewającej: 30 cm funkcja zamykania pulsacyjnego funkcja marynowania regulacja czasu zgrzewania wbudowane miejsce na rolkę folii...
Akcesoria do pakowarek

Pojemnik próżniowy Family Line 1,5 L

Magic Vac
MV ACO1092
149,00 zł
Pojemność: 1,5 L Wymiary pojemnika: 23 x 17 x 12 cm Sposób zamykania próżniowego - za pomocą dowolnej pakowarki Magic Vac®
Uniwersalne pokrywki próżniowe

Pokrywka próżniowa D

VL0083
112,23 zł
Odpowiednia do mis, naczyń, garnków o średnicy od 16 do 20,3 cm. Zamykana przy użyciu pompki próżniowej (należy ją zamówić oddzielnie) lub dowolnej pakowarki LAVA.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.