Urządzenia LaVide to gotowe rozwiązania w postaci naczyń o określonej pojemności lub termostaty, przeznaczone do użycia z własnym pojemnikiem / wanną. Doskonale dopracowane, odpowiadające najwyższym oczekiwaniom i wymogom dotyczącym gotowania sous vide.

Gotowanie sous vide
Cyrkulator LaVide
Wanna LaVide

Perfekcyjnie dopracowane parametry
Urządzenie jest pojemnikiem/naczyniem ze stali nierdzewnej, które napełniamy wodą aby umieścić w nim zapakowane próżniowo potrawy. Gotowanie następuje przy relatywnie niskiej temperaturze panującej wewnątrz.

Urządzenie sous vide jest najważniejszym, najlepiej dopracowanym narzędziem do gotowania omawianą metodą. Żadne inne alternatywne sprzęty nie są w stanie utrzymać temperatury w tak dokładny sposób i na stałym poziomie, jak to jest wymagane przy tej metodzie przyrządzania potraw.

W urządzeniach LaVide dokładność ustawienia temperatury wynosi 0,1°C, co jest znane wyłącznie w technologiach laboratoryjnych. Urządzenia, jako sterownik, posiadają wbudowany PID – procesor komputerowy, który w sposób stały i permanentny mierzy różnicę między rzeczywistą i zadaną temperaturą, ciągle ją regulując. Dzięki temu, w naczyniu powstaje ruch wody, bez pomocy pompy czy silnika, co w dużym stopniu przekłada się na koszty użytkowania, które, szczególnie przy dłuższych czasach gotowania, odgrywają znaczącą rolę.

Użytkowanie termostatu zwiększa możliwości dotyczące pojemności ogrzewanego naczynia / wanny. Przy użyciu modelu LV.50 jesteśmy w stanie korzystać aż z 50 l wody.

Oszczędność energii
Dokonując wyboru urządzenia sous vide, dostępnego na rynku, warto zwrócić szczególną uwagę na zużycie energii, jakie będzie wynikać z jego użytkowania. Gotowanie w niskich temperaturach charakteryzuje się wydłużonym czasem przygotowania, dlatego tak ważna jest analiza tego parametru. Patrząc długofalowo, zakup energooszczędnego rozwiązania pozwoli zmniejszyć dodatkowe koszty, osiągając w pewnym sensie zwrot inwestycji w wysokiej jakości urządzenie.

Przy dobrych warunkach koszty użytkowania naszego urządzenia LaVide średniej wielkości wynoszą 0,15 EUR /h, czyli ok. 0,7 PLN /h. Porównując to np. z piekarnikiem, który w tym samym czasie ma pięciokrotnie większe zapotrzebowanie na energię, dochodzimy do wniosku, że urządzenia LaVide to naprawdę korzystne i ekologiczne rozwiązanie.

Woda nie musi być wymieniana po każdym gotowaniu, o ile jest zapachowo neutralna i klarownie przejrzysta.

Urządzenia dostępne są w różnych wersjach pojemności. Istnieją także modele z dzielonymi przegrodami, wówczas każdą z nich możemy indywidualnie programować. Doskonale sprawdzają się także urządzenia, które są samymi podgrzewaczami (termostaty)..

marka LaVde

Do optymalnego wyposażenia każdego urządzenia LaVide należą:

  • Precyzyjne ustawianie temperatury z dokładnością do 0,1°C
  • Programowalny timer
  • Zintegrowany spust wody, jeśli urządzenie jest w wersji z pojemnikiem (wyłączając model V.80select).



przegródki
urządzenia LaVide
Kranik spustowy
spust
dno wanny
Zalety pakowarek próżniowych LAVA

Komentarze (0)

Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.