Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Więcej o... » Psst...i gotowe, czyli zamykanie próżniowe słoików pakowarką LAVA!

Psst...i gotowe, czyli zamykanie próżniowe słoików pakowarką LAVA!


Jednym z ważnych atutów, a zarazem wyróżników, pakowarek próżniowych marki LAVA, jest możliwość podpięcia specjalnej przystawki do wekowania słoików. Ta sprytna nasadka na słoik pozwala wyciągnąć powietrze zgromadzone w jego wnętrzu, czego naocznym dowodem staje się charakterystycznie wklęsła pokrywka.

Zawekowanie słoika z żywnością chroni ją przed szkodliwym działaniem powietrza, pozwala znacząco wydłużyć świeżość, a także zapobiec mieszaniu zapachów w lodówce.

Należy pamiętać, że zamknięcie próżniowe nie zastępuje pasteryzacji, której towarzyszy dodatkowa obróbka termiczna, ale sprawdzi się doskonale w wielu przypadkach, w których pasteryzacja ta nie jest wymagana.

Niejednokrotnie szklane słoiki mogą wejść w rolę powszechnie znanych pojemników próżniowych, służąc do przechowania potraw, zup, sosów, ziół, słodyczy, warzyw, czy np. świeżych soków.

W kuchni każdej gospodyni domowej znajdują się produkty używane rzadko, a ich otwarcie rozpoczyna szybki proces psucia i utraty jakości. W takich przypadkach zamknięcie próżniowe może przyjść z pomocą i uchronić przed niepotrzebnym marnowaniem jedzenia.

Tak zamknięte słoiki doskonale sprawdzą się podczas rodzinnego wyjazdu, na który chcemy zabrać przygotowane wcześniej domowe obiady.  Pamiętajmy jednak, że takie zamknięcie nie zastępuje samej lodówki!

 

Z jakimi pakowarkami zadziała przystawka wekująca?
Nasadka do zamykania próżniowego pasuje do wszystkich modeli pakowarek LAVA. W przypadku urządzeń z manometrem (V.300, V.300P i V.300 biała lub czarna, V.350P, V.400 i modele wyższe) proces wyciągania powietrza jest najlepiej widoczny, bo zobrazowany na precyzyjnym zegarze podciśnienia.

Z jakimi słoikami zadziała przystawka wekująca?
Nie każdy słoik nadaje się do zastosowania z nasadką wekującą. Ważna jest jego średnica (ok. 8 do 9 cm) i budowa szyjki. Oferta Vacus zawiera wybrane modele słoików, które są odpowiednie do użytkowania z przystawką. Istnieje duża szansa, że tego rodzaju słoiki znajdziemy przypadkiem w swojej spiżarni.

Szkło zapewnia wysoką próżnię
Szkło stanowi dobry materiał do przechowywania żywności, a także daje możliwość wytworzenia większego podciśnienia niż w przypadku pojemników z tworzyw sztucznych.


Wskazówki
Zamykaj próżniowo tylko schłodzoną żywność!
Przed nałożeniem przystawki, zakręć delikatnie słoik - nie używaj siły. Po zamknięciu słoika, jeżeli denko nakrętki zostało poprawnie "zassane", możesz ją mocniej dokręcić.




 

<< Wybierz model pakowarki próżniowej dla siebie >>


Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się z nami!









Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor