Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Przepisy » Polędwiczki z jelenia metodą sous vide

Polędwiczki z jelenia metodą sous vide


Składniki (na 1 porcje):

·         Polędwiczka z jelenia - 130 g

·         Płatki owsiane – 10 g

·         Wiśnie – 10 dag

·         Mix ziół i sałat (pietruszka, tymianek, lubczyk, melisa, sałata lollo roso)

·         Wino – 50 ml (czerwone półwytrawne lub wytrawne)

·         Masło – 50 g

·         Musztarda dijon

·         Biała rzodkiew

·         Jabłko (połowa)

·         Cukier, pieprz, sól – do smaku

W zależności od tego ile porcji chcemy przyrządzić, zwiększamy ilość składników proporcjonalnie.


Wykonanie:
Polędwiczkę z jelenia oczyszczamy z błon i dzielimy na porcje po ok. 130 g, doprawiamy pieprzem.  Tak przygotowane porcje zamykamy w woreczki do gotowania próżniowego i gotujemy metodą sous vide w temperaturze 58°C, przez 12 minut. Warzywa i owoce myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki, odcinamy gniazda i zamykamy próżniowo w woreczku przystosowanym do gotowania próżniowego. Gotujemy w stałej temperaturze 75°C, przez 25 minut. Z racji na dłuższy czas przygotowania jabłka, najlepiej przygotować go nieco wcześniej.

Sos wiśniowy: Podsmażamy wiśnie na maśle, dodajemy cukier (wg uznania, do smaku) i zalewamy winem. Redukujemy do odpowiedniej gęstości.

Rzodkiew kroimy na cienkie plasterki i skręcamy w rulony.

Po wyciągnięciu polędwiczek z kąpieli wodnej sous vide, wyciągamy je z woreczka i obsmażamy przez krótką chwilkę z jednej i drugiej strony na bardzo rozgrzanej patelni. Smarujemy musztardą Dijon i obtaczamy w uprzednio uprażonych na patelni płatkach owsianych.  Na samym końcu solimy na patelni.

Talerz polewamy sosem z wiśni, dekorujemy ziołami, rulonami z białej rzodkwi. Układamy polędwiczkę, zioła polewamy sosem z wiśni, i dekorujemy jabłkiem.

 



Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor