Polędwiczki z jelenia metodą sous vide

Składniki (na 1 porcje):

  • Polędwiczka z jelenia - 130 g
  • Płatki owsiane – 10 g
  • Wiśnie – 10 dag
  • Mix ziół i sałat (pietruszka, tymianek, lubczyk, melisa, sałata lollo roso)
  • Wino – 50 ml (czerwone półwytrawne lub wytrawne)
  • Masło – 50 g
  • Musztarda dijon
  • Biała rzodkiew
  • Jabłko (połowa)
  • Cukier, pieprz, sól – do smaku

Wykonanie:


Polędwiczkę z jelenia oczyszczamy z błon i dzielimy na porcje po ok. 130 g, doprawiamy pieprzem.  Tak przygotowane porcje zamykamy w woreczki do gotowania próżniowego i gotujemy metodą sous vide w temperaturze 58°C, przez 12 minut. Warzywa i owoce myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki, odcinamy gniazda i zamykamy próżniowo w woreczku przystosowanym do gotowania próżniowego. Gotujemy w stałej temperaturze 75°C, przez 25 minut. Z racji na dłuższy czas przygotowania jabłka, najlepiej przygotować go nieco wcześniej.

Sos wiśniowy: Podsmażamy wiśnie na maśle, dodajemy cukier (wg uznania, do smaku) i zalewamy winem. Redukujemy do odpowiedniej gęstości.

Rzodkiew kroimy na cienkie plasterki i skręcamy w rulony.

Po wyciągnięciu polędwiczek z kąpieli wodnej sous vide, wyciągamy je z woreczka i obsmażamy przez krótką chwilkę z jednej i drugiej strony na bardzo rozgrzanej patelni. Smarujemy musztardą Dijon i obtaczamy w uprzednio uprażonych na patelni płatkach owsianych.  Na samym końcu solimy na patelni.

Talerz polewamy sosem z wiśni, dekorujemy ziołami, rulonami z białej rzodkwi. Układamy polędwiczkę, zioła polewamy sosem z wiśni, i dekorujemy jabłkiem.

Domowy cyrkulator sous vide LX.20

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania