Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Przepisy » Walentynkowy deser z gruszką

Walentynkowy deser z gruszką


Składniki:

1 jabłko

1 gruszka

100 ml białego półwytrawnego wina

100 ml czerwonego wytrawnego wina

Laska wanilii

Kilka gałązek mięty



Mus czekoladowy:

50 g białego sera

50 g gorzkiej czekolady

50 g cukru pudru

Skórka z pomarańczy

Dekoracja – Tiul buraczany:

15 g cukru pudru

15 g masła klarowanego

10 g mąki

50 g proszku buraczanego (ususzony burak w temperaturze 60° przez ok. 1 h, starty)

15 g białek

Wykonanie:

Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki.  100 ml białego wina i 100 g cukru podgrzewamy razem i robimy syrop, studzimy. Do woreczka próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide, wkładamy ćwiartkę jabłka, gałązkę mięty i wlewamy syrop winny. Wykonujemy zgrzew bez tworzenia próżni (wyciąganie powietrza z woreczka pociągnęłoby także płyny), tak aby szczelnie zamknąć jabłko w woreczku.  W taki sam sposób przygotowujemy drugi woreczek z jabłkiem.

Gruszkę przekroić na pół i wydrążyć gniazda. 100 ml czerwonego wytrawnego wina i 80 g cukru przygrzewamy i robimy syrop cukrowo-winny. Laskę wanilii otwieramy i jej nasiona rozsmarowujemy na gruszce, lub dodajemy do syropu winnego. Połowę gruszki wkładamy do woreczka próżniowego, dodajemy listek mięty, zgrzewamy, bez tworzenia próżni, jak w przypadku jabłka. W taki sam sposób przygotowujemy drugi woreczek z gruszką.

Jabłko i gruszkę gotujemy w stałej temperaturze 78° przez 35 minut, przy użyciu urządzenia do gotowania sous vide.

W tym czasie  przygotowujemy mus czekoladowy i dekoracje.

Mus czekoladowy:

Gorzką czekoladę na odrobinie mleka roztapiamy i dodajemy do białego sera (trzykrotnie mielonego). Dodajemy cukier puder, mieszamy. Parzymy pomarańczę i trzemy skórkę z połowy, dodajemy do musu, mieszamy.

Dekoracja:

Wymieszać wszystkie składniki, a powstałą masę rozprowadzić na papierze do pieczenia lub silikonowej macie (jak na zdjęciu), na 1 mm grubości. Pieczemy 3 minuty w 180° . Po wyciągnięciu z pieca, należy nadać kształt, poprzez delikatne zawinięcie np. wokół okrągłego wałka.  Należy to wykonać od razu, gdyż masa po wyjęciu z pieca szybko zastyga i twardnieje.

Po 35 minutach gotowania sous vide, wyciągamy woreczki z jabłkiem i gruszką, rozcinamy
i wyjmujemy zawartość. Na talerzach rozkładamy mus czekoladowy, na którym umieszczamy po ćwiartce jabłka i po pół gruszki. Dekorujemy przygotowanym Tiulem, laską wanilii oraz według własnego uznania i dostępnych środków.





Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor