Walentynkowy deser z gruszką sous vide

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Laska wanilii
  • Kilka gałązek mięty

Mus czekoladowy:

  • 50 g białego sera
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • Skórka z pomarańczy

Dekoracja – Tiul buraczany:

  • 15 g cukru pudru
  • 15 g masła klarowanego
  • 10 g mąki
  • 50 g proszku buraczanego (ususzony burak w temperaturze 60° przez ok. 1 h, starty)
  • 15 g białek

Wykonanie:

Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki.  100 ml białego wina i 100 g cukru podgrzewamy razem i robimy syrop, studzimy. Do woreczka próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide, wkładamy ćwiartkę jabłka, gałązkę mięty i wlewamy syrop winny. Wykonujemy zgrzew bez tworzenia próżni (wyciąganie powietrza z woreczka pociągnęłoby także płyny), tak aby szczelnie zamknąć jabłko w woreczku.  W taki sam sposób przygotowujemy drugi woreczek z jabłkiem.

Gruszkę przekroić na pół i wydrążyć gniazda. 100 ml czerwonego wytrawnego wina i 80 g cukru przygrzewamy i robimy syrop cukrowo-winny. Laskę wanilii otwieramy i jej nasiona rozsmarowujemy na gruszce, lub dodajemy do syropu winnego. Połowę gruszki wkładamy do woreczka próżniowego, dodajemy listek mięty, zgrzewamy, bez tworzenia próżni, jak w przypadku jabłka. W taki sam sposób przygotowujemy drugi woreczek z gruszką.

Jabłko i gruszkę gotujemy w stałej temperaturze 78° przez 35 minut, przy użyciu urządzenia do gotowania sous vide.

W tym czasie  przygotowujemy mus czekoladowy i dekoracje.

Mus czekoladowy:

Gorzką czekoladę na odrobinie mleka roztapiamy i dodajemy do białego sera (trzykrotnie mielonego). Dodajemy cukier puder, mieszamy. Parzymy pomarańczę i trzemy skórkę z połowy, dodajemy do musu, mieszamy.

Dekoracja:

Wymieszać wszystkie składniki, a powstałą masę rozprowadzić na papierze do pieczenia lub silikonowej macie (jak na zdjęciu), na 1 mm grubości. Pieczemy 3 minuty w 180° . Po wyciągnięciu z pieca, należy nadać kształt, poprzez delikatne zawinięcie np. wokół okrągłego wałka.  Należy to wykonać od razu, gdyż masa po wyjęciu z pieca szybko zastyga i twardnieje.

Po 35 minutach gotowania sous vide, wyciągamy woreczki z jabłkiem i gruszką, rozcinamy
i wyjmujemy zawartość. Na talerzach rozkładamy mus czekoladowy, na którym umieszczamy po ćwiartce jabłka i po pół gruszki. Dekorujemy przygotowanym Tiulem, laską wanilii oraz według własnego uznania i dostępnych środków.

Domowy cyrkulator sous vide LX.20

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania