Statystyczny mieszkaniec UE marnuje 179 kg jedzenia rocznie.

1/3 produktów europejskich ląduje w koszu.

W czołówce tych statystyk znajdziemy firmy gastronomiczne

a także prywatne gospodarstwa domowe.

Co zrobić? Zatrzymaj się, zastanów i zacznij od poprawy sytuacji w Twoim domu!

Pierwszy krok – planuj swoje zakupy!

Przemyślana lista zakupów może mieć znaczny wpływ na zmniejszenie ilości marnowanej żywności, szczególnie jeśli mówimy o produktach z krótkim terminem przydatności.  Zdecydowanie odradzamy zaopatrywanie się w tzw. wielopaki, których zakup wiąże się zazwyczaj z ich częściowym zmarnowaniem. Jeśli nie jesteś pewna/y czy spożytkujesz dobrze dany towar, zostaw go  lepiej na sklepowej półce.

Spisanie dokładnej listy zakupów uchroni nas przed zakupami impulsywnymi, dokonywanymi spontanicznie, bez przemyślenia,  a także zaoszczędzi nasz czas i pieniądze! Nie ulegaj promocjom na produkty, których nie było na liście. Widocznie nie są Ci aż tak potrzebne.

Krok drugi – przechowuj właściwie żywność!

Technika próżniowa Vacus czyni produkty spożywcze nawet 10.krotnie dłużej przydatnymi do spożycia. Czy świeże czy gotowane, zamknięte próżniowo nie wyląduje w koszu! Stosowanie pojemników próżniowych na wędlinę, mięso, sery, owoce i warzywa to świetne rozwiązanie. Wdrażając je w swoim domu szybko zaobserwujesz pozytywne zmiany.

My, Polacy, mamy tendencję do przygotowywania zbyt dużych porcji. Czy to nie prawda? Jeśli Tobie również zostają resztki po obiedzie, nie pozwól aby się marnowały, zamknij je w pojemniku próżniowym i wykorzystaj nawet po kilku dniach.

Pamiętaj, że świeże jest zdrowe!

Pakowanie próżniowe chroni witaminy. Witaminy to wrażliwe dusze. Przez kontakt z tlenem, światłem i ciepłem szybko się utleniają. Szpinak (nie zapakowany próżniowo) po 2 dniach w lodówce straci 25% zawartości wit. C, a w temperaturze pokojowej nawet 50%. Powodem tych drastycznych ubytków jest naturalny proces przemiany materii, który jest aktywny również po zbiorach. Możesz temu zapobiec, naprawdę warto, gdyż dla owoców i warzyw obowiązuje ważna zasada: Tylko świeże jest zdrowe!

W technice próżniowej Vacus zdrowe składniki odżywcze zostają zachowane znacznie dłużej. Usunięcie powietrza przez pakowanie próżniowe przerywa procesy oksydacji (utleniania się) i amortyzuje różnicę temperatur.

Dbanie o rozsądne dokonywanie zakupów oraz korzystanie z możliwości pakowania próżniowego przyczyni się do lepszego gospodarowania jedzeniem i przyniesie Ci wiele satysfakcji. Poczujesz się znacznie lepiej nie marnując żywności, mając więcej czasu na jej pełnowartościowe wykorzystanie.

Nie bagatelizuj problemu marnowania żywności. Zmieniaj siebie i dawaj przykład innym!

Pakowanie próżniowe żywności
Zamykanie próżniowe żywności
Pakowarki próżniowe i pojemniki marki LAVA
Zalety pakowarek próżniowych LAVA

Powiązane produkty

Pojemniki próżniowe kwadratowe Pemium Pojemniki próżniowe kwadratowe Pemium 2
Obecnie brak na stanie
Pojemniki próżniowe Premium

Pojemniki próżniowe - kwadratowe

Lava
93,00 zł
Pojemność Wymiary Nr art. 650 ml 120 x 130 x 105 mm VL0060 1000 ml 120 x 130 x 145 mm VL0063 1650 ml 205 x 125 x 105 mm VL0066 2000 ml 155 x 150 x 155 mm VL0058
Pakowarki próżniowe Premium

Zgrzewarka listwowa V.200 Premium

Lava
2 119,00 zł
5 lat gwarancji*  |  20 lat dostępności części zamiennych  |  Darmowa wysyłka Zamów samo urządzenie lub w atrakcyjnym zestawie. *dla osób prywatnych. Gwarancja dla firm wynosi 2 lata.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania