W ostatnim czasie można wyraźnie zauważyć wzrost zainteresowania wołowiną, nie tylko w samych restauracjach. Coraz chętniej zapraszamy ją do swojej kuchni, a nasza wiedza na temat tego gatunku mięsa wzrasta, także o sezonowaniu wołowiny, które jest kluczowym aspektem kształtującym smak i jakość naszych steków.

Dojrzewanie mięsa to złożone procesy, jakie następują w wyniku stworzenia optymalnych warunków, związanych m.in. z właściwą temperaturą, wilgotnością i cyrkulacją powietrza. Mięso odpowiednio dojrzewane z pewnością zaskoczy wyśmienitym smakiem, znacznie przewyższając to, które jest powszechnie dostępne w sklepach. 

Dojrzewanie mięsa
Sezonowana wołowina
Wołowina sezonowana na sucho

Taki proces możemy przeprowadzić we własnej lodówce!

Innowacyjne rozwiązanie umożliwiające tradycyjne sezonowanie wołowiny na sucho w warunkach domowych to specjalnie opracowane worki do dojrzewania A-vac. Zamykamy je przy pomocy pakowarki próżniowej. Co więcej metoda dojrzewania na sucho pozwala osiągać lepsze efekty aniżeli w przypadku masowej produkcji steków dojrzewanych na mokro.

Worki do sezonowania wołowiny A-vac

Dojrzewanie krok po kroku

Jak w każdym przypadku ważna jest jakość mięsa wykorzystywanego do dojrzewania. W tym celu najlepiej sprawdzi się kawałek marmurkowany, dobrze przerastany tłuszczem, (np. antrykot, rozbrat) o wadzie między 1-8 kg. Mięso powinno zawierać warstwę tłuszczu, dzięki czemu dochodzi do mniejszych strat. Jeżeli zaopatrujemy się w mięso u swojego rzeźnika, poprośmy go o to, by wykroił mięso tak, aby została na nim "kołderka tłuszczowa". Proces sezonowania wiąże się bowiem z utratą ciężaru (5-10% na tydzień dojrzewania) i koniecznością odcięcia suchej powierzchni z dojrzałego kawałka.

Obkrawanie mięsa

Przed włożeniem mięsa do worków, nie należy go myć czy wycierać. Szczególnie ważne jest zachowanie perfekcyjnej higieny przy porcjowaniu i wkładaniu steków. Dobrze sprawdza się chwilowe wywinięcie górnej części worka, aby ten nie zabrudził się podczas wsuwania porcji i nie stwarzał trudności przy zgrzewaniu.

Worki A-vac są workami gładkimi, dlatego do zamknięcia próżniowego potrzebny będzie pasek folii moletowanej, ze strukturą (w zestawie). Wsuwamy go w przestrzeń przy otworze worka tak, aby nie dotykał bezpośrednio mięsa. Ma ona na celu umożliwić wyciąganie powietrza z wnętrza gładkiego opakowania. Po wykonaniu pierwszego zgrzewu, należy od razu delikatnie przesunąć worek i wykonać drugi zgrzew zabezpieczający.

Pakowanie próżniowe w worki A-vac

Po takim zamknięciu mięso powinno spocząć w najzimniejszej części lodówki na ruszcie (nie na półce szklanej). Temperatura powinna wynosić pomiędzy +1 a +4°C. Worki A-vac wykonane są z folii membranowej, która pozwala na odprowadzanie wilgoci z wnętrza opakowania. Z tego powodu nie mogą stykać się z innymi przedmiotami w lodówce, co zaburzyłoby proces dojrzewania i doprowadziło do zepsucia zawartości.

Czas dojrzewania wołowiny może sięgać do 28 dni.  Swoją przygodę z sezonowaniem warto rozpocząć od krótszego okresu, np. 14 dni.

Dojrzała wołowina o charakterystycznym maślano-orzechowym zapachu to doskonały surowiec na wyśmienite steki.

Stek z wołowiny A-vac
Pakowarki próżniowe LAVA

Szafy do sezonowania wołowiny

Istnieją także urządzenia przeznaczone do dojrzewania mięsa, w tym wołowiny, które gwarantują optymalne warunki dla tego procesu. Specjalistyczne szafy kontrolują parametry temperatury i wilgotności, a także zapewniają bezpieczne środowisko dla dojrzewanego mięsa. Znaną i cenioną marką w tej dziedzinie jest niemiecki DRY AGER – oferujący rozwiązania zarówno dla prywatnych miłośników wołowiny, jak i dla branży gastronomicznej.


Powiązane produkty

Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac 250 x 400 mm (O)

VL0558
82,37 zł
Zestaw obejmuje 4 worki o rozmiarze 250 x 400 mmDedykowane do porcji: 1,5-4 kg mięsa PROMOCJA: Przy zakupie worków A-vac, rabat -13% na wybrane worki i folie do pakowarek próżniowych (R-vac, E-vac i DRY AGER)! Promocja nie łączy się z innymi promocjami.
Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac 250 x 550 mm (M)

VL0556
93,98 zł
Zestaw obejmuje 4 worki o rozmiarze 250 x 550 mm.Dedykowane do porcji: 2-5 kg mięsa PROMOCJA: Przy zakupie worków A-vac, rabat -13% na wybrane worki i folie do pakowarek próżniowych (R-vac, E-vac i DRY AGER)! Rabat naliczaby w koszyku. Promocja nie łączy się z innymi promocjami.
Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac 300 x 600 mm (L)

VL0557
105,80 zł
Zestaw obejmuje 4 worki o rozmiarze 300 x 600 mm.Dedykowane do porcji: 5-8 kg mięsa PROMOCJA: Przy zakupie worków A-vac, rabat -13% na wybrane worki i folie do pakowarek próżniowych (R-vac, E-vac i DRY AGER)! Rabat naliczy się w koszyku. Promocja nie łączy się z innymi promocjami.
Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac zestaw MIX

VL0555
67,50 zł
Zestaw obejmuje: 2 x worek o rozmiarze 200 x 300 mm - dedykowane do porcji: 1-2 kg mięsa2 x worek o rozmiarze 250 x 550 mm - dedykowany do porcji: 2-5 kg mięsa

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania