Garnek próżniowy VACUS o pojemności 5 l wyposażony jest w specjalną pokrywę z wentylem, umożliwiającą stosowanie metody gotowania w próżni. Sposób ten zakłada wyprowadzenie powietrza z wnętrza garnka, a następnie, po zamknięciu wentyla, zdjęcie go z dopływu energii, by potrawa mogła gotować się w skumulowanym cieple, w wydłużonym czasie. Czynniki te nawiązują do znanej i coraz bardziej popularnej metody gotowania sous vide.
Najwygodniejszym sposobem zatrzymania skumulowanego ciepła jest użycie tzw. Magicznego Kaptura, czyli specjalnej poduszki i nasadki, które dobrze izolują temperaturę. Dodatkową ochronę może stanowić Termobox, który świetnie sprawdzi się podczas podróży.
Korzyści:
- Oszczędność energii, nawet 80% - potrawy po krótkiej obróbce termicznej odstawiamy i dochodzą bez użycia prądu czy gazu.
- Intensyfikacja smaku - podwyższenie jakości i smaku potraw gotowanych w niższych temperaturach i wydłużonym czasie
- Naturalność, aromat, wartości odżywcze i witaminy - wszystko to zostaje zachowane!
- Warzywa i owoce nie tracą koloru i zachowują cenne właściwości.
Garnek można używać także w najzwyklejszy sposób, bez stosowania opisywanej metody.
Pojemność: 5 l
Średnica: 20 cm
Materiał:
- garnek oraz uchwyt pokrywy - stal nierdzewna
- pokrywa - szkło
- uszczelki - silikon