Pod tajemniczo brzmiącym określeniem SOUS VIDE kryje się ceniona metoda przyrządzania potraw, wznosząca je na najwyższe poziomy kulinarne. Doskonale znana w gastronomii, obecna w najlepszych restauracjach, coraz bardziej popularna w domach. Na czym polega i co jest potrzebne, by móc także z niej korzystać? Omawiamy niezbędne do jej stosowania urządzenia oraz korzyści, jakie wnosi dla domowej kuchni.

Coraz bliższa technika sous vide

Ta prosta metoda gotowania, która pozwala na nowo odkryć smak naszych ulubionych potraw, choć narodziła się we Francji w latach 70-tych XX wieku, wciąż uchodzi za innowacyjną technikę kulinarną. Z każdym miesiącem jej świadomość jednak wzrasta, a cyrkulator sous vide coraz częściej trafia na wyposażenie domowej kuchni. Nazwa oznacza dosłownie -„w próżni” i wiąże się ze sposobem spakowania żywności przed rozpoczęciem gotowania. Ma to kluczowe znaczenie dla całego procesu i doskonałego efektu końcowego.

Sous vide co to

Sous vide – co potrzebne?

- zgrzewarka próżniowa - która usunie powietrze z woreczka z produktem/potrawą, a następnie zgrzeje szczelnie jego krawędź. Dzięki temu wszystkie aromaty znajdujące się w opakowaniu zostaną tam do czasu, aż nie przetniemy folii.

- cyrkulator zanurzeniowy lub wanna sous vide - zadaniem obydwóch urządzeń jest podgrzanie wody, a następnie precyzyjne i równomierne utrzymanie zadanej temperatury przez określony czas.

Pierwszy - cyrkulator sous vide - jest kompaktowy i uniwersalny. Ze względu na swoje małe wymiary nada się do różnego rodzaju garnków lub naczyń. Należy tylko przestrzegać minimalnej potrzebnej ilości wody. Model domowego cyrkulatora Sous vide LX.20 Stick wymaga 20 litrów.

Wanna sous vide - ma specjalną komorę ( wannę ) umożliwiającą wygodne gotowanie w niskich temperaturach. Tego rodzaju urządzenia są znacznie droższe od cyrkulatorów, dlatego chętniej sięgają po nie restauracje i zakłady gastronomiczne. Przykładem może być profesjonalna seria sprzętów marki LaVide.

Sous vide co potrzebne

Gotowanie metodą sous vide krok po kroku:

  • Ustalenie temperatury wody - do kąpieli wodnej,
  • przygotowanie i delikatne doprawienie dania,
  • próżniowe pakowanie - składniki zamykamy szczelnie w specjalnym woreczku, przystosowanym do gotowania sous vide,
  • dobór czasu - zależny od rodzaju żywności (mięso i jego gatunki, warzywa, owoce) i wielkości porcji. Tabelkę z poszczególnymi czasami znajdziesz zapewne w instrukcji do swojego urządzenia lub w powszechnie dostępnych opracowaniach.
  • wykończenie potrawy.

Korzyści z gotowania sous vide

Wolne gotowanie Sous Vide we własnej kuchni, chodź początkowo może wydawać się trudne i skomplikowane, w praktyce staje się naprawdę proste. Z pewnością warto podjąć to wyzwanie, które przysporzy licznych korzyści.

Dania przygotowane metodą sous vide są wykwintne, mięsa soczyste i delikatne, równomiernie przyrządzone na całym swoim przekroju. Dzięki szczelnemu zamknięciu i obniżonej temperaturze, posiłki zachowują naturalny aromat, witaminy oraz składniki odżywcze. Gotując sous vide można cieszyć się świetnym i co ważne powtarzalnym efektem końcowym – doskonałym smakiem i perfekcyjną konsystencją. Nie byłoby to proste, a w wielu aspektach w ogóle możliwe w tradycyjnym sposobie gotowania...

Potrawa sous vide

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania