Im mniej posiadamy czasu, tym ważniejsza staje się dobra organizacja, także w kuchni. Możliwość przyrządzania potraw z wyprzedzeniem oraz ich wygodne porcjowanie to klucz do sukcesu.

Z pomocą przychodzi nam technologia pakowania próżniowego, lecz jak najlepiej wykorzystać ją w domu? Pakowanie próżniowe żywności, powszechnie wykorzystywane w gastronomii, od dłuższego czasu cieszy się niemałym zainteresowaniem wśród prywatnych osób i gospodarstw domowych. Coraz częściej w domowej kuchni spotykamy nie tylko pojemniki, ale także pakowarki próżniowe, pozwalające na zamykanie żywności w woreczkach.

Pakowarki próżniowe LAVA - maksimum korzyści dla Twojej kuchni

Unikalna na rynku możliwość zamykania próżniowego zwykłych słoików

Absolutnie fenomenalne rozwiązanie, jakim jest przystawka do wekowania słoików, otwiera praktyczne możliwości wygodnej organizacji posiłków. Zwykły szklany słoik doskonale sprawdzi się do porcjowania zup, sosów, makaronów, czy dań jednogarnkowych. Usunięcie powietrza z jego wnętrza za pomocą wspomnianej przystawki, podpiętej do dowolnej pakowarki LAVA, przebiega szybko i sprawnie. Tak zamknięta żywność może być przechowywana w lodówce nawet do 5 razy dłużej niż standardowo.

Słoik na witaminy? Czemu nie!
Jeśli chcesz dłużej przechować świeże soki owocowe, zamknięcie ich próżniowo w szklanym słoiku to świetny pomysł!

Jak działa przystawka?

Przystawkę do zamykania słoików należy podłączyć do dowolnej pakowarki próżniowej marki LAVA. W trybie pracy "zamykanie pojemników" uruchamiamy proces usuwania powietrza z wnętrza słoika, mimo obecności pokrywki. Zwykła pokrywka powinna być zakręcona lekko, bez użycia siły. Dokręcamy ją dopiero po prawidłowym zamknięciu, czego dowodem powinna być wklęsła powierzchnia dekla. To praktyczne akcesorium współpracuje z większością najzwyklejszych modeli słoików, choć nie z każdym. 

Przystawka usuwa powietrze, co znacząco wydłuża przydatność do spożycia przechowywanych w ten sposób produktów spożywczych. Proces ten nie zastępuje jednak pasteryzacji, podczas której dodatkowo dochodzi do obróbki termicznej.

Zamykanie próżniowe zupy
Przystawk wekująca słoiki maki LAVA
Wekowanie słoików z przystawką
Przystawka zamykająca słoiki

Kiedy sprawdza się zamykanie próżniowe w woreczkach

Zamykanie w woreczki próżniowe sprawdzi się fenomenalnie, szczególnie jeśli zamierzamy mrozić żywność. Ten rodzaj zamknięcia nie tylko przedłuża czas możliwego przechowywania, ale także doskonale chroni przed wieloma niechcianymi procesami. Zamknięty próżniowo produkt spożywczy nie ulega obsuszeniu, nie chłonie towarzyszących zapachów i nie traci z upływem czasu walorów smakowych.

Pakowanie w woreczki pozwala nam czerpać korzyści z samodzielnie uprawianych owoców i warzyw, które odpowiednio poporcjowane będą nam służyć także poza sezonem.

Pojemniki, pokrywki, korki… czyli pomocne akcesoria

Świetne uzupełnienie zestawu stanowią uniwersalne pokrywki próżniowe. Ich budowa pozwala dopasować je do własnych garnków, naczyń i mis o gładkim rancie. Zaletą rozwiązania jest możliwość zastosowania nawet na dużych i pojemnych naczyniach.

Docenisz to podczas marynowania pod próżnią, które pozwala uzyskać szybki i wyśmienity efekt kulinarny. Pokrywka sprawdzi się także w trakcie transportu jedzenia. Jej hermetyczne zamknięcie ułatwi

Pojemniki próżniowe z kolei świetnie sprawdzają się do przechowywania wędlin, serów, owoców i warzyw, dzięki czemu dłużej pozostaną świeże i pełnowartościowe. Taka możliwość pozwala rzadziej robić zakupy, oszczędzając tym samym swój czas i pieniądze.

Pojemnik próżniowy
Pokrywki próżniowe
Zamykanie próżniowe pojemnika

Powiązane produkty

Akcesoria do pakowarek

Przystawka do wekowania słoików

VL0193
119,00 zł
Oferowane przystawki do zamykania słoików pasują do każdej pakowarki próżniowej LAVA lub dowolnej pakowarki MAGIC VAC.Podczas zamawiania zaznacz odpowiednią markę posiadanego urządzenia! (przystawki się różnią!)

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania