Jaka jest najlepsza patelnia do steków?

Wołowina, to taki gatunek mięsa, który uwielbia ekstremalnie wysokie temperatury. Im wyższa - tym lepszy wynik obróbki termicznej. Istnieją nawet specjalistyczne grille do steków typu BEEFER, bazujące na osiąganiu ponad 800 stopni, by zapewnić optymalne warunki do przyrządzania wołowiny. Nie każdy jednak decyduje się na zakup profesjonalnego sprzętu i dlatego poszukuje dobrego rozwiązania wśród oferowanych patelni.

Na rynku istnieją różne propozycje patelni do steków. Na co zatem szczególnie zwracać uwagę? Niezwykle ważna jest możliwość osiągania wysokiej ciepłoty i utrzymywania jej podczas obróbki mięsa. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu żeliwna patelnia grillowa. Zwróćmy uwagę na jakość powłoki, która powinna być nieprzywierająca (np. z tlenku tytanu), co redukuje ilość potrzebnego tłuszczu podczas smażenia.

Steki wołowe - ważna jakość mięsa

Prawidłowa obróbka steków to wiele, ale nie wszystko. Aby efekt końcowy był naprawdę satysfakcjonujący, sięgnąć należy po wysokiej jakości wołowinę sezonowaną. Proces dojrzewania mięsa ma kluczowe znaczenie w kształtowaniu smaku, aromatu i oczekiwanej kruchości. Wybierając do smażenia najlepsze mięso i robiąc to zgodnie ze sztuką, zapewniamy sobie wyśmienite efekty kulinarne.

żeliwna patelnia grillowa

Patelnia stekowa od DRY AGER - producenta szaf do dojrzewania mięsa

Godną polecenia propozycją jest niemiecka patelnia do przyrządzania steków, zaprojektowana przez profesjonalistów i znawców tematu. Ich bogate doświadczenie w procesach związanych z osiąganiem najlepszych steków wpłynęło bezpośrednio na wygląd końcowy patelni. Pierwsze co zwraca naszą uwagę, to logo byczka, usytuowane na jej środku. Ten unikalny wzór marki trafia wprost na powierzchnię steku podczas procesu smażenia. Tak oznaczony kawałek nie tylko doskonale smakuje, ale także wyśmienicie wygląda. Tej wyjątkowej zalecie towarzyszą ważniejsze aspekty tj. wysoka jakość materiału i nieprzywierająca powłoka. Żeliwna grillowa patelnia pozwala osiągnąć wysoką temperaturę i doskonale ją utrzymuje. Patelnia oczywiście pasuje do wszystkich rodzajów kuchenek, a odpinana rączka pozwala na użytkowanie w piekarniku.

Jak usmażyć dobry stek - ważne wskazówki

Podchodząc do zadania jakim jest obróbka wołowiny, należy koniecznie trzymać się dwóch ważnych zasad. Po pierwsze - smażeniu poddajemy mięso w temperaturze pokojowej. Nigdy nie wrzucamy na ruszt / patelnię zimnego mięsa, które niedawno zostało wyjęte z lodówki. Uniemożliwia to osiągnięcie perfekcyjnego wysmażenia, dlatego wyjmijmy steki na kilka godzin przed planowanym smażeniem. Druga zasada - po zakończonej obróbce stek musi "odpocząć". Pozostawiamy go zatem na kilka minut przed rozpoczęciem degustacji. Do przyprawienia świetnie sprawdzi się grubo mielona sól, którą możemy wykorzystać już na talerzu.

Patelnia do steków
Patelnia grillowa do steków
Patelnia do steków
Wygląd patelni do steków

Powiązane produkty

Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac 250 x 400 mm (O)

Lava
VL0558
82,37 zł
Zestaw obejmuje 4 worki o rozmiarze 250 x 400 mmDedykowane do porcji: 1,5-4 kg mięsa
Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac zestaw MIX

Lava
VL0555
67,50 zł
Zestaw obejmuje: 2 x worek o rozmiarze 200 x 300 mm - dedykowane do porcji: 1-2 kg mięsa2 x worek o rozmiarze 250 x 550 mm - dedykowany do porcji: 2-5 kg mięsa

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania