Marynowanie w pojemniku próżniowym

Każdy przyzna, że najsmaczniejsze potrawy z grilla to te, które samodzielnie przygotowaliśmy, odpowiednio wcześniej nakłuwając i marynując mięso. Najlepiej jeśli zrobimy to dzień wcześniej, by wszystko podczas leżakowania w lodówce zdążyło „nabrać” wspaniałego smaku ulubionych przypraw. Co zrobić jeśli nie mamy na to czasu albo wypad z przyjaciółmi pojawił się spontanicznie?

Próżnia spieszy nam z pomocą! W jaki sposób?

Okazuje się, że zamknięcie próżniowe mięsa w marynacie, pozwala w krótkim czasie uzyskać efekt wielogodzinnego przechowywania w lodówce! Podczas „odsysania” powietrza z wnętrza pojemnika dochodzi do „wchłonięcia” przypraw w strukturę mięsa, na które, mówiąc kolokwialnie, marynata „napiera”.

Ta „magiczna” sztuczka naprawdę działa i może być bardzo pomocna w przypadku niespodziewanych gości ale nie tylko! Pomysł doskonale sprawdzi się w codziennym przygotowywaniu obiadów, kiedy chcemy szybko i skutecznie przyprawić np. kotlety.

Zalety?

  • Pojemniki próżniowe wykorzystasz nie tylko sezonowo do marynowania mięsa na grilla, ale także do przygotowywania obiadów i co najważniejsze, do przechowywania żywności. Dzięki takiemu zamknięciu znacznie przedłużymy świeżość potraw i artykułów spożywczych, których nie będziemy więcej marnować!
  • Dość mieszających się zapachów w lodówce! Próżnia skutecznie zatrzyma cenny aromat tam, gdzie go najbardziej potrzeba – w potrawie!
  • Nie przepłacaj za gotowe mięso na grilla!
  • Kiepska pogoda? Grill odwołany? Bez obaw! Mięso zamknięte próżniowo poczeka na najbliższą okazję!



Jakie pojemniki?

Do natychmiastowego marynowania należy użyć pojemników z zamykaniem próżniowym. Praktycznym rozwiązaniem są większe opakowania, które pozwalają przyprawić duże porcje. Jeżeli przewidujemy spotkanie w licznym gronie, świetnie sprawdzą się uniwersalne pokrywki, które nałożymy na własne naczynia o dobranej średnicy.

Naczynia próżniowe pozwolą na przechowanie tego, co zostało – mięsa, sosów i sałatek!

Przygotowanie mięsa na grilla - krok po kroku!

1. ROZBICIE I NAKŁUWANIE MIĘSA spowoduje, że będzie ono miękkie, a przyprawy będą miały szansę dotrzeć głębiej w jego strukturę.

Praktycznym narzędziem jest tzw. siekacz do mięsa (siekacz i tłuczek 2w1), który dzięki 49 ostrzy błyskawicznie robi setki nacięć w mięsie oraz dokładnie je rozbija.

Siekacz do mięsa
Siekacz do mięsa
Nakłówacz do mięsa

2. WŁOŻENIE MIĘSA DO ULUBIONEJ MARYNATY w pojemniku próżniowym lub we własnym naczyniu lecz z użyciem specjalnej UNIWERSLANEJ POKRYWKI.

Marynowanie mięsa w pojemniku próżniowym
Naczynia z pokrywkami próżniowymi ES-Line
Pojemnik G-line

3. USUNIĘCIE POWIETRZA z wnętrza pojemnika/naczynia przy użyciu ręcznej pompki lub (jeśli posiadamy) odpowiedniej pakowarki próżniowej.

Zamykanie próżniowe pojemników
Zamykanie pojemnika pompką

WSKAZÓWKI:
- Zamknięte próżniowo mięso powinno być przechowywane w lodówce (w przypadku jeśli przygotujemy je na długo przed grillowaniem).

Zalety pakowarek próżniowych LAVA

Komentarze (0)

Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.