Rozbiór dziczyzny wymaga podobnych zabiegów, jak przygotowywanie innych mięs zwierząt rzeźnych do dalszej obróbki kulinarnej. Jednak wcześniej mięso powinno skruszeć w chłodnym i przewiewnym miejscu. Nowoczesny myśliwy wykorzystuje do tego celu specjalistyczne chłodnie myśliwskie, np. marki Landig. Gdy dziczyzna trafi już na kuchenny blat, potrzebny będzie najwyższej jakości niezawodny sprzęt i akcesoria. Zapraszamy do zapoznania się z opisem poszczególnych produktów, używanych zarówno przez nowicjuszy jak i weteranów polowań.

Pakowarka próżniowa

Dla wielu zapalonych myśliwych pakowaczka próżniowa to urządzenie niezbędne, bez którego nie wyobrażają sobie przechowywania sporcjowanego mięsa. Problem z dużą ilością tuszy naraz rozwiąże posiadanie cenionej przez myśliwych pakowarki próżniowej marki LAVA. Surowe mięso, hermetycznie zapakowane, przechowywane w lodówce wydłuży świeżość o wiele dni, natomiast zamrożone nawet o 1,5 roku i dłużej! To fenomenalny wynik!

Zważając na dodatkowe atuty jakimi są: zachowanie walorów smakowych dziczyzny, brak problemu obsuszania powierzchni mięsa oraz chłonięcia zapachów podczas przechowywania, i to bez ryzyka rozwoju bakterii - posiadanie pakowarki próżniowej to absolutny must have! Podwójny zgrzew w urządzeniach LAVA z serii Premium gwarantują doskonałą szczelność, a wydajna pompa pozwala na ciągłą i szybką pracę - bez przegrzania sprzętu. Możliwość wyboru trybu pracy pomiędzy manualnym i automatycznym daje sposobność dostosowania urządzenia do aktualnych potrzeb.

Pakowarki próżniowe Lava

Gotowe woreczki do pakowania próżniowego i folie w rękawie

Używając zgrzewarki, konieczne jest zaopatrzenie się w moletowane woreczki próżniowe. Do przechowywania łowieckich zdobyczy najlepsze będą wysokiej jakości worki, najlepiej w różnych rozmiarach, dochodzących do aż 70 x 100 cm! Oprócz różnorodności wyboru formatu, worki próżniowe R-Vacuum charakteryzują się wytrzymałością na ewentualne rozdarcia, możliwością rozmrażania w mikrofalówce i gotowania metodą sous-vide. Co ciekawe można je myć w zmywarce i używać ponownie!

Do zadań specjalnych doskonale nada się również folia w rękawie, która umożliwia samodzielne docinanie długości opakowania. Extra mocna folia próżniowa do obiektów z ostrą krawędzią (Lava) ma podobne właściwości jak opisane wyżej woreczki, z tym że posiada wyższą odporność na rozdarcia, mogąc posłużyć do przechowywania porcji mięsa z kością.

Pakowanie próżniowe w woreczki

Wysokiej jakości noże, tasaki, piły

Dobry nóż myśliwski to obowiązkowa pozycja! Służy do oprawiania zwierzyny, porcjowania, oczyszczania z kości, włókien i tym podobne. W ofercie profesjonalne narzędzia dla wymagających:

- Komplet 3 noży z serii Diamant - najwyższej jakości stal, antypoślizgowy ergonomiczny uchwyt i lekko elastyczne ostrze;

- Zestaw noży Profi - stal molibdenowo-chromowo-wanadowa, różnej wielkości noże o odrębnym przeznaczeniu: do oddzielania kości, nóż przebijający i nóż rzeźniczy;

- Nóż trybownik marki GIESSER z serii Primeline - miękka, antypoślizgowa rękojeść posłuży w ciągłej pracy, nawet przemysłowej! Ukośny kształt ułatwia ostrzenie. Dedykowany do czyszczenia mięsa (oddzielania mięsa od kości);

- Tasak z serii Diamant - ostrze 5 mm - ze stali molibdenowo-chromowo-wanadowej. Ciężki, stabilny profil gwarantuje wygodę użytkowania i precyzyjne cięcie;

- Piła do kości - ręczny przyrząd z ostrzem i korpusem ze stali nierdzewnej. Zapewni rzetelny chwyt rzeźnikowi i amatorowi. Z łatwością upora się z przecięciem kości i mięsa - nawet zamrożonego! Możliwość kupna i wymiany brzeszczotu.

wyposażenie kuchni myśliwego

Rękawiczka kevlarowa, ochronna

Kevlarowe rękawice są wykonane z wysokogatunkowych włókien, mających właściwości antyprzepięciowe. Tkany rdzeń ze stali nierdzewnej, o podwyższonych parametrach ochronnych na przecięcie i ścieranie jest przyjazny dla skóry. Dopasowany krój zapewnia zręczność i wygodę, a także jest odporny na rozprucie, nawet przy długotrwałym użytkowaniu. W pracy z mokrym, śliskim mięsem, rękawiczka kevlarowa doskonale zabezpieczy przed przypadkowym zacięciem się nożem oraz innymi urazami mechanicznymi. Może być stosowana zamiennie lewa/prawa. Ciekawym trikiem jest ubieranie jej pod rękawice gumowe. Dostępna w 4 rozmiarach od S do XL

Renomowany wilk do mięsa

Na szczególne wyróżnienie zasługują profesjonalne maszynki do mięsa niemieckiej marki Landig. W całości wykonane ze stali nierdzewnej są przystosowane do ciężkiej, regularnej pracy, przy zachowaniu pełnej higieny. Elektryczny wilk do mięsa wyposażony został w innowacyjny mocny silnik WolfsHeart o różnej mocy, oraz przystawkę BigFeed.

Zasługą świetnych wyników wydajnościowych jest dobrze przemyślana konstrukcja przenośnika ślimakowego, umożliwiająca wkładanie i szybszy transport dużych kawałków mięsa (i nie tylko) do głowicy tnącej. Zamienne nakładki z wyposażenia służą do: rozdrabniania, mielenia lub napełniania kiełbas.

Poszczególne modele różnią się uzyskiwanymi wynikami:

- W100 - waży zaledwie 8 kg, przepustowość 100 kg/h

- W200 - przepustowość 150 kg/h

- W300 - wydajność techniczna: do 200 kg/h

- W400 PRO- wydajność techniczna: do 320 kg/h

Kuchnia myśliwska jest najstarszą kuchnią świata. Używane w niej przybory ewoluowały wraz z upływem czasu i nawet dzisiaj potrafią zaskoczyć jakością wykonania, zręcznością, funkcjonalnością i bezpieczeństwem.

profesjonalne wilki do mięsa

Powiązane produkty

Maszynka do mielenia mięsa W200 Maszynka do mielenia mięsa W200 2
  • -280,00 zł
2 659,00 zł 2 939,00 zł
Cena za urządzenie z akcesoriami. UWAGA - PROMOCJA: Czas realizacji: 7-21 dni. Więcej informacji u Sprzedawcy.
Pakowarki próżniowe Premium

Zgrzewarka listwowa V.200 Premium

Lava
2 119,00 zł
5 lat gwarancji*  |  20 lat dostępności części zamiennych  |  Darmowa wysyłka Zamów samo urządzenie lub w atrakcyjnym zestawie. *dla osób prywatnych. Gwarancja dla firm wynosi 2 lata.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania