Technologia sous vide polega na odpowiednim gotowaniu potraw zamkniętych próżniowo, w przeznaczonym do tego woreczku. Do pełni sukcesu potrzebujemy zatem nie tylko urządzenia sous vide ale także pakowarki. Mimo zalet jakie niesie jej posiadanie, nie każdy z pewnością posiada ją na wyposażeniu swojej kuchni.

Czy istnieje rozwiązanie alternatywne? Otóż mamy podpowiedź! Choć żadna metoda nie usunie powietrza tak dobrze jak przeznaczona do tego celu pakowarka próżniowa, bardzo dobry efekt może przynieść metoda wypierania wody. Oczywiście istotną rolę odgrywać w niej będzie woreczek. Po pierwsze musi być bezpieczny w kontakcie z żywnością, także podczas długiej obróbki termicznej. Po drugie, powinien być wyposażony w szczelne zamknięcie, strunę.

Wypełnione produktem spożywczym opakowanie wkładamy do naczynia z wodą (garnek lub wanna sous vide) utrzymując górną jego krawędź z paskiem strunowym ponad granicą wody. Ciśnienie wody usuwa powietrze z worka, a naszym zadaniem jest po prostu jego szczelne zamknięcie.

Metoda gotowania sous vide

Worki nie-próżniowe do sous vide Vesta Precision

Amerykańska marka Vesta Precision jest znana z bogatej oferty innowacyjnych rozwiązań w zakresie woreczków i folii stosowanych do pakowarek i gotowania sous vide. Jedną z ciekawszych propozycji są worki nie-próżniowe, wyposażone w podwójną strunę zamykającą.

Folia spełnia wszystkie wymagania związane z możliwością gotowania sous vide, dlatego bez obaw możemy ją wykorzystać w zastępstwie do worków moletowanych używanych z pakowaczką. Produkt oferowany jest w opakowaniu 25 sztuk w najbardziej popularnych rozmiarach: 20 x 30 cm oraz 28 x 40 cm.

Worki nie-próżniowe do gotowania sous vide

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania