Podczas zakupu urządzenia do pakowania próżniowego koncentrujemy się zazwyczaj jedynie na funkcji zamykania żywności w specjalne woreczki foliowe. To podstawowe zadanie każdej zgrzewarki próżniowej. Nie każdy jednak wie, że posiadanie takiego urządzenia otwiera szereg dodatkowych możliwości, sami zobaczcie jakich!

1. Dojrzewanie wołowiny na sucho we własnej lodówce

To świetna wiadomość dla wszystkich miłośników steków, którzy chcieliby własnymi siłami osiągnąć efekt niczym z najlepszych restauracji. Specjalne membranowe woreczki A-vac pozwalają na domowe sezonowanie mięsa, które zamknięte próżniowo leżakuje w zwykłej lodówce. Oczywiście musimy zapewnić mu swobodną cyrkulację powietrza (brak styczności z innymi produktami w lodówce, najlepiej półka typu ruszt). Folia membranowa pozwala na odprowadzanie wilgoci z wnętrza opakowania. Czas takiego procesu powinien wynosić 14-28 dni. Warto dodać, że dojrzewanie w technologii na sucho to najbardziej szlachetna metoda, pozwalająca na uzyskanie wyjątkowych efektów kulinarnych.

Dojrzewanie mięsa
Sezonowana wołowina
Wołowina sezonowana na sucho

2. Wekowanie zwykłych słoików

Zamykanie żywności w woreczki próżniowe to doskonała ochrona i sposób na znaczące wydłużenie przydatności do spożycia. Idealna metoda podczas mrożenia, gdzie taki sposób zamknięcia chroni także przed obsuszaniem, utratą jakości i chłonięciem niekorzystnych zapachów. Co jednak z produktami codziennego użytku, gotowymi potrawami, artykułami płynnymi? Zazwyczaj w przypadkach trudnych do zamknięcia w folii, stosujemy pojemniki próżniowe lub pokrywki nakładane na własne garnki czy naczynia.

Nie każdy jednak wie jak świetnym sposobem może być próżniowe zamykanie szklanych słoików. Dlaczego? Zwykły słoik niewiele kosztuje i wiele artykułów spożywczych tj. sosy, sałatki, zupy może być w nim wygodnie przechowywane.

Zamknięcie próżniowe słoika z efektem wklęsłego wieczka nie jest co prawda jednoznaczne z pasteryzacją, przy której dochodzi do obróbki termicznej, ale stanowi skuteczną ochronę dla przechowywanej żywności. Jak to zatem zrobić z użyciem pakowarki? Urządzenia niemieckiej marki LAVA wyróżniają się ofertą specjalnej przystawki do wekowania słoików, którą w prosty i szybki sposób podłączysz do swojej zgrzewarki. Specjalny kielich należy nałożyć na słoik z lekko zakręconą zakrętką. Wystarczy kilka chwil „wyciągania powietrza” przez pakowarkę, aby został on poprawnie zamknięty.

Zamykanie próżniowe słoików
Przystawka do słoików LAVA
Wekowanie słoików

3. Gotowanie sous vide

Coraz częściej słyszy się o potrawach gotowanych metodą sous vide jako szczególnych i wyjątkowych w smaku. To prawda, sposób przyrządzania potraw w niskich temperaturach, ale w wydłużonym czasie skutkuje zupełnie innym efektem kulinarnym. Do niedawna technologia sous vide kojarzona wyłącznie z dobrą restauracją, dziś bez większego problemu gości w domowych kuchniach.

Posiadanie pakowarki próżniowej to połowa sukcesu, a drugie pół to cyrkulator sous vide. Dzięki niemu we własnym garnku lub wygodnej wannie podgrzejesz wodę do ściśle określonej temperatury, równomiernie w całym naczyniu. Każdy rodzaj mięsa, a także warzyw i owoców ma określony preferowany czas gotowania i wysokość temperatury. Nie jest to wiedza tajemna, lecz łatwo dostępna, począwszy od tabelek w instrukcji obsługi cyrkulatora, po przepisy zamieszczane w sieci.

Gotować sous vide możesz naprawdę wszystko: mięsa, warzywa i owoce. W każdym przypadku poczujesz różnicę w delikatności, smaku i aromacie. Użyte przyprawy intensywnie przenikają i docierają do głębi potrawy. Mięso jest kruche i równomiernie przyrządzone.

Użytkowanie cyrkulatora sous vide jest niezwykle proste i wygodne, wystarczy nasunąć go na krawędź wypełnionego wodą garnka lub wanienki. Samo urządzenie jest niewielkie, a jego przechowywanie nie stanowi problemu. Idealne dla wszystkich miłośników gotowania, którzy lubią zaskakiwać swoją kuchnią domowników oraz gości.

Domowy cyrkulator sous vide
Gotowanie sous vide
Gotowanie w niskich temperaturach
Pakowarki próżniowe LAVA

Powiązane produkty

Worki do dojrzewanie mięsa

A-vac zestaw MIX

Lava
VL0555
67,50 zł
Zestaw obejmuje: 2 x worek o rozmiarze 200 x 300 mm - dedykowane do porcji: 1-2 kg mięsa2 x worek o rozmiarze 250 x 550 mm - dedykowany do porcji: 2-5 kg mięsa
Akcesoria do pakowarek

Przystawka do wekowania słoików

VL0193
119,00 zł
Oferowane przystawki do zamykania słoików pasują do każdej pakowarki próżniowej LAVA lub dowolnej pakowarki MAGIC VAC.Podczas zamawiania zaznacz odpowiednią markę posiadanego urządzenia! (przystawki się różnią!)

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania