Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 250 g pieczarek
  • łyżka masła


Ustawienia cyrkulatora Sous Vide:

  • temperatura: 55°C
  • czas: 50 minut

Wykonanie:


Kotlety ze schabu można delikatnie rozbić, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Należy to robić ostrożnie, gdyż w wyniku gotowania pod próżnią silniej odczujemy przyprawy. Mięso należy włożyć do woreczków sous vide wraz z pokrojonymi w plasterkami czosnku*, po czym zamknąć je próżniowo (my wykorzystaliśmy woreczki 20 x 30 cm do zamknięcia 2 kotletów w każdym).

W międzyczasie należy przygotować garnek / wanienkę z wodą, zamocować na krawędzi cyrkulator sous vide i ustawić parametry 55° oraz 50 minut. Gdy woda osiągnie zadaną temperaturę, do naczynia należy włożyć woreczki z mięsem.

W czasie gotowania sous vide, obierz pieczarki i pokrój na małe kawałeczki, a następnie usmaż na patelni. Po odparowaniu wody dodaj łyżkę masła i dopraw solą i pieprzem.

Po ugotowaniu kotletów należy je obsmażyć na patelni. Podawać z gotowanymi ziemniakami i pieczarkami.

* pomiń jeśli nie przepadasz za aromatem i smakiem czosnku. W tej metodzie jest on mocno wyczuwalny.

Domowy cyrkulator sous vide LX.20

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania