Dehydratory - suszarki do żywności
Do czego służy dehydrator?
Dehydrator to innymi słowy suszarka do żywności (suszarka do owoców, suszarka do warzyw, suszarka do grzybów), której zadaniem jest usuwanie wilgoci z różnych produktów spożywczych. Proces odparowywania wody ma na celu zabezpieczenie żywności, bez utraty wartości odżywczych czy smakowych. Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, która za sprawą nowoczesnych dehydratorów stała się bardziej przystępna, wygodna i popularna. To wszystko dzięki precyzyjnej kontroli nad temperaturą i przepływem powietrza.
Jak działa suszarka do żywności?
Zasada działania suszarek do żywności jest prosta i polega na cyrkulacji gorącego powietrza, które przechodzi przez produkty, odparowując z nich wodę. Celem jest równomierne odparowanie wilgoci, dlatego tak ważny jest swobodny przepływ powietrza wokół każdego suszonego kawałka.
Zalety posiadania dehydratora
- Znaczne wydłużenie czasu przechowywania żywności. Mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie się produktów spożywczych nie mogą się rozwijać w suchych warunkach.
- Zachowanie wartości odżywczych - proces suszenia pozwala zachować większość witamin i minerałów, co czyni suszone przekąski bardzo zdrowymi.
- Oszczędność miejsca - suszona żywność w porównaniu do świeżej zajmuje o wiele mniej miejsca. Usunięcie wody zmniejsza bowiem objętość produktów spożywczych, co ułatwia przechowywanie i transport.
Co można suszyć w dehydratorze?
Profesjonalna suszarka ma wszechstronne zastosowanie i za jej pomocą możemy produkować wyśmienite i zdrowe przekąski. Suszone owoce i warzywa doskonale sprawdzają się jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek lub bezpośredniego spożycia. Coraz popularniejsze staje się również suszenie ziół, które później używane są jako aromatyczne przyprawy. Ciekawą możliwością jest również suszenie mięsa, jak np. wołowiny na popularną przekąskę zwaną jerky - bogate źródło białka.
Wybór odpowiedniego dehydratora
Podczas zakupu urządzenia do suszenia żywności warto zwrócić uwagę na kilka aspektów.
- Pojemność i ilość tacek - od tego zależy jak szybko poradzimy sobie z suszeniem większej ilości produktów.
- Regulacja temperatury - różne rodzaje produktów wymagają do suszenia innej temperatury. Warto posiadać możliwość jej wygodnej regulacji.
- Jakość wykonania - jak z każdym urządzeniem, warto wybrać trwałe i solidne konstrukcje, aby suszarka służyła nam na wiele lat.
- Dodatkowe funkcje - niektóre suszarki do żywności posiadają praktyczne funkcjonalności tj. timer, specjalne programy, czy automatyczne wyłączanie. Warto zwrócić uwagę co oferuje rozważany przez nas model.
ATACAMA Suszarka do grzybów, owoców, warzyw, mięsa
Przykładem urządzeń do suszenia żywności o wszechstronnym zastosowaniu jest włoska marka ATACAMA. Model CUBE, PRO oraz PRO DELUXE to propozycje zarówno dla kulinarnych entuzjastów, jak i prawdziwych profesjonalistów. Wysokiej jakości dehydratory zostały wyposażone w technologię "WILDE FLOW", co zapewnia idealnie równomierne i naturalne suszenie. Unikalna możliwość podwojenia przestrzeni do suszenia przy tym samym zużyciu energii to fenomenalna opcja dla wszystkich, którzy poddają konserwacji większą ilość owoców, warzyw czy grzybów.