Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.

Alternatywna metoda gotowania stosowana przez mistrzów kuchni

Gotowanie nie musi wiązać się z tradycyjnym smażeniem i kuchnią, w której wszystkie aromaty i zapachy mieszają się ze sobą. Gotować można również innymi, mniej konwencjonalnymi metodami, które pozwalają na przygotowanie klasycznych potraw w nowym wydaniu. Alternatywę taką stanowi metoda sous-vide, która od kilkunastu lat staje się coraz bardziej popularna i z luksusowych, drogich restauracji, powoli trafia także do domowych kuchni.

Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Polega na gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach, które zapobiegają wydostawaniu się aromatów i płynów, dzięki czemu zapachy nie unoszą się w całej kuchni, a pozostają w jedzeniu. Dania gotuje się w wodzie, w niższych temperaturach – od kilku, do nawet kilkunastu godzin. Dzięki temu, uzyskujemy równomiernie podgrzaną potrawę, bez niedogotowania w środku lub przegotowania na zewnątrz. Jedzenie przygotowane tym sposobem jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Metodą tą można przygotowywać mięsa, owoce, warzywa – słowem, wszystko.

Technologia sous-vide odkryta została już w 1799 roku, choć na restauracyjne sale wkroczyła dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wtedy to francuskie i amerykańskie firmy ulepszyły produkowane opakowania próżniowe oraz folie do zastosowań spożywczych. Metoda jest stale używana przez największych mistrzów kucharskich. Właściciel jednej z restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin (która nota bene w 2005 roku została wybrana najlepszą restauracją na świecie), Heston Blumenthal, stale wykorzystuje sous-vide w swojej kuchni, a samą metodę określa „największym postępem w technologii gotowania od dekad”.

Jeśli chcesz spróbować potraw niczym z najlepszych i najsłynniejszych restauracji, to musisz spróbować dań przygotowanych metodą sous-vide!

Jak przygotować potrawę sous-vide?

Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i trudny do wykonania. Można go streścić w kilku prostych krokach. Potrzeba nam jedynie odpowiednich urządzeń oraz oczywiście przepisu i składników naszej potrawy.

  • Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody do wymaganej temperatury. Do różnych mięs stosuje się różne zakresy temperatur – w zależności, czy chcemy bardziej czy mniej miękką i soczystą potrawę. Przykładowo, aby uzyskać przepyszną pierś z kurczaka, gotuje się ją najczęściej w zakresie od ok. 60 do ok. 66 stopni Celsjusza.
  • Następnym etapem jest przygotowanie i doprawienie dania.
  • W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide.
  • Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak. Potrawy możemy gotować od kilkudziesięciu minut, do nawet 2 dni – wszystko zależy od samego dania (różne gatunki mięs potrzebują innych temperatur), docelowej miękkości i wysokości nastawionej temperatury.
  • Ostatnim etapem jest odpowiednie przygotowanie na talerzu naszej potrawy. Po otwarciu woreczków, danie można jeszcze ostatecznie doprawić, lub lekko opiec (aby mięso było z zewnątrz chrupiące i lepiej się prezentowało).

Jeśli nie chcemy jeść od razu – nic nie szkodzi, przygotowane danie można pozostawić w woreczku izamrozić, a następnie podgrzać w dogodnym momencie, by cieszyć się świeżym, wyjątkowo smacznym i aromatycznym posiłkiem.

Urządzenia do sous-vide

W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wszystkie niezbędne urządzenia do przygotowania potraw metodą sous-vide. Posiadamy m.in.:

  • cyrkulatory zanurzeniowe,
  • specjalistyczne termostaty,
  • kulki izolacyjne (używane zamiast pokrywek),
  • wanny z poliwęglanu,
  • sprzęt do metody sous-vide o różnej pojemności – zarówno jedno, jak i dwukomorowy.

Sprawdź nasz sprzęt , wybierz odpowiedni dla siebie i odkryj gotowanie na nowo!

Sortuj według: porządku domyślnego, nazwy, ceny
Wyniki 1 - 12 spośród 12

Cyrkulator zanurzeniowy Sous Vide SMART to optymalne urządzenie do użytkowania w domu, idealne do rozpoczęcia fascynującej przygody z gotowaniem w niskich temperaturach. Cyrkulator zanurzamy w wodzie (max 20 litrów) używając własnego... więcej »

zapytaj o dostępność
cena od 1990,00 zł brutto

Ksiażka Sous-Vide to 160 stron pełnych przepisów i wskazówek odnośnie gotowania metodą sous vide. Łącznie 70 przepisów na przystawki, przekąski, dania główne oraz desery. Pozycja zawiera profesjonalne porady odnośnie samej technologii,...

do koszyka
cena 165,00 zł brutto

Pojemność: do 50 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.05°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena od 4800,00 zł brutto

Kulki izolacyjne do gotowania sous vide, utrzymują się na powierzchni wody i zastępują pokrywę. Stosowane najczęściej z wanną do sous vide i cyrkulatorem. Zapobiegają utracie ciepła Zmniejszają utratę wody przez... więcej »

do koszyka
cena 70,00 zł brutto

Profesjonalna wanna z poliwęglanu do gotowania sous vide o pojemności ok. 10 lub 20 l. Materiał, z którego została wykonana gwarantuje lepszą izolację niż w przypadku metalu. Ponadto temperatura utrzymuje się w stabilny sposób a straty... więcej »

SZCZEGÓŁY
cena od 165,00 zł brutto

Pojemność: 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.05°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 3142,14 zł brutto

Pojemność: 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.5°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.5°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 4385,37 zł brutto

Pojemność: 14 l Rozdzielczość danych: ± 0.5°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.5°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 5100,66 zł brutto

Pojemność: 28 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 5747,82 zł brutto

Pojemność: 56 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy... więcej »

do koszyka
cena 8430,13 zł brutto

Profesjonalny zestaw do gotowania metodą sous vide składa się z pakowarki próżniowej V.300 Premium i urządzenia sous vide o pojemności 8 l. Idealne rozwiązanie dla restauracji, gdzie kładzie się nacisk na jakość i... więcej »

do koszyka
cena od 5999,00 zł brutto

Pojemność: 2 x 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy...

do koszyka
cena 9188,00 zł brutto
+48 12 267 77 55
biuro@vacus.pl
Szukaj
Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor