Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Więcej o... » Jak nie marnować jedzenia?

Jak nie marnować jedzenia?


Statystyczny mieszkaniec UE marnuje 179 kg jedzenia rocznie.

1/3 produktów europejskich ląduje w koszu.

W czołówce tych statystyk znajdziemy firmy gastronomiczne

a także prywatne gospodarstwa domowe.

Co zrobić? Zatrzymaj się, zastanów i zacznij od poprawy sytuacji w Twoim domu!

Pierwszy krok – planuj swoje zakupy!

Przemyślana lista zakupów może mieć znaczny wpływ na zmniejszenie ilości marnowanej żywności, szczególnie jeśli mówimy o produktach z krótkim terminem przydatności.  Zdecydowanie odradzamy zaopatrywanie się w tzw. wielopaki, których zakup wiąże się zazwyczaj z ich częściowym zmarnowaniem. Jeśli nie jesteś pewna/y czy spożytkujesz dobrze dany towar, zostaw go  lepiej na sklepowej półce.

Spisanie dokładnej listy zakupów uchroni nas przed zakupami impulsywnymi, dokonywanymi spontanicznie, bez przemyślenia,  a także zaoszczędzi nasz czas i pieniądze! Nie ulegaj promocjom na produkty, których nie było na liście. Widocznie nie są Ci aż tak potrzebne.

Krok drugi – przechowuj właściwie żywność!

Technika próżniowa Vacus czyni produkty spożywcze nawet 10.krotnie dłużej przydatnymi do spożycia. Czy świeże czy gotowane, zamknięte próżniowo nie wyląduje w koszu! Stosowanie pojemników próżniowych na wędlinę, mięso, sery, owoce i warzywa to świetne rozwiązanie. Wdrażając je w swoim domu szybko zaobserwujesz pozytywne zmiany.

My, Polacy, mamy tendencję do przygotowywania zbyt dużych porcji. Czy to nie prawda? Jeśli Tobie również zostają resztki po obiedzie, nie pozwól aby się marnowały, zamknij je w pojemniku próżniowym i wykorzystaj nawet po kilku dniach.

Pamiętaj, że świeże jest zdrowe!

Pakowanie próżniowe chroni witaminy. Witaminy to wrażliwe dusze. Przez kontakt z tlenem, światłem i ciepłem szybko się utleniają. Szpinak (nie zapakowany próżniowo) po 2 dniach w lodówce straci 25% zawartości wit. C,
a w temperaturze pokojowej nawet 50%. Powodem tych drastycznych ubytków jest naturalny proces przemiany materii, który jest aktywny również po zbiorach. Możesz temu zapobiec, naprawdę warto, gdyż dla owoców i warzyw obowiązuje ważna zasada: Tylko świeże jest zdrowe!

W technice próżniowej Vacus zdrowe składniki odżywcze zostają zachowane znacznie dłużej. Usunięcie powietrza przez pakowanie próżniowe przerywa procesy oksydacji (utleniania się) i amortyzuje różnicę temperatur.

Dbanie o rozsądne dokonywanie zakupów oraz korzystanie z możliwości pakowania próżniowego przyczyni się do lepszego gospodarowania jedzeniem i przyniesie Ci wiele satysfakcji. Poczujesz się znacznie lepiej nie marnując żywności, mając więcej czasu na jej pełnowartościowe wykorzystanie.

Nie bagatelizuj problemu marnowania żywności. Zmieniaj siebie i dawaj przykład innym!

 



Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor