Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Więcej o... » Dlaczego urządzenia LaVide do gotowania sous vide?

Dlaczego urządzenia LaVide do gotowania sous vide?


Urządzenia LaVide to gotowe rozwiązania w postaci naczyń o określonej pojemności lub termostaty, przeznaczone do użycia z własnym pojemnikiem / wanną. Doskonale dopracowane, odpowiadające najwyższym oczekiwaniom i wymogom dotyczącym gotowania sous vide.






Perfekcyjnie dopracowane parametry

Urządzenie jest pojemnikiem/naczyniem ze stali nierdzewnej, które napełniamy wodą aby umieścić w nim zapakowane próżniowo potrawy. Gotowanie następuje przy relatywnie niskiej temperaturze panującej wewnątrz.

Urządzenie sous vide jest najważniejszym, najlepiej dopracowanym narzędziem do gotowania omawianą metodą. Żadne inne alternatywne sprzęty nie są w stanie utrzymać temperatury w tak dokładny sposób i na stałym poziomie, jak to jest wymagane przy tej metodzie przyrządzania potraw.

W urządzeniach LaVide dokładność ustawienia temperatury wynosi 0,1°C, co jest znane wyłącznie w technologiach laboratoryjnych. Urządzenia, jako sterownik, posiadają wbudowany PID – procesor komputerowy, który w sposób stały i permanentny mierzy różnicę między rzeczywistą i zadaną temperaturą, ciągle ją regulując. Dzięki temu, w naczyniu powstaje ruch wody, bez pomocy pompy czy silnika, co w dużym stopniu przekłada się na koszty użytkowania, które, szczególnie przy dłuższych czasach gotowania, odgrywają znaczącą rolę.

Użytkowanie termostatu zwiększa możliwości dotyczące pojemności ogrzewanego naczynia / wanny. Przy użyciu modelu LV.50 jesteśmy w stanie korzystać aż z 50 l wody.


Oszczędność energii
Dokonując wyboru urządzenia sous vide, dostępnego na rynku, warto zwrócić szczególną uwagę na zużycie energii, jakie będzie wynikać z jego użytkowania. Gotowanie w niskich temperaturach charakteryzuje się wydłużonym czasem przygotowania, dlatego tak ważna jest analiza tego parametru. Patrząc długofalowo, zakup energooszczędnego rozwiązania pozwoli zmniejszyć dodatkowe koszty, osiągając w pewnym sensie zwrot inwestycji w wysokiej jakości urządzenie.

Przy dobrych warunkach koszty użytkowania naszego urządzenia LaVide średniej wielkości wynoszą 0,15 EUR /h, czyli ok. 0,7 PLN /h. Porównując to np. z piekarnikiem, który w tym samym czasie ma pięciokrotnie większe zapotrzebowanie na energię, dochodzimy do wniosku, że urządzenia LaVide to naprawdę korzystne i ekologiczne rozwiązanie.

Woda nie musi być wymieniana po każdym gotowaniu, o ile jest zapachowo neutralna i klarownie przejrzysta.

Urządzenia dostępne są w różnych wersjach pojemności. Istnieją także modele z dzielonymi przegrodami, wówczas każdą z nich możemy indywidualnie programować. Doskonale sprawdzają się także urządzenia, które są samymi podgrzewaczami (termostaty).

 

Do optymalnego wyposażenia każdego urządzenia LaVide należą:
• Precyzyjne ustawianie temperatury z dokładnością do 0,1°C
• Programowalny timer
• Zintegrowany spust wody, jeśli urządzenie jest w wersji z pojemnikiem (wyłączając model V.80select).










Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor