Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Więcej o... » Z pakowarką listwową na wędkarskie wyprawy!

Z pakowarką listwową na wędkarskie wyprawy!


Zgrzewarki listwowe, ze względu na swoją poręczność i niewielkie rozmiary (model na zdjęciu: 430 x 230 x 98 mm), doskonale nadają się do zabrania w podróż i na wyprawy wędkarskie. Wielokrotnie, posiadanie w zanadrzu tego rodzaju sprzętu może ułatwić i wręcz umożliwić powrót z pokaźną ilością oporządzonych ryb. Dla wszystkich pasjonatów wędkarstwa, którzy podejmują wyprawy np. na zasobne wody krajów skandynawskich, pakowaczki stały się czymś istotnym na liście rzeczy do zabrania. Ze względu na bogactwa tamtejszych łowisk możemy z góry założyć udane połowy, na które warto być dobrze przygotowanym, szczególnie jeśli chcielibyśmy wrócić z jakimś zapasem filetów do domu, trzymając się oczywiście panujących w danym kraju reguł.


 

Korzyści z zamknięcia filetów w próżni
Dzięki próżniowemu zamknięciu, w woreczku tworzy się bariera, która chroni żywność przed kontaktem z powietrzem, jednym z głównych czynników przyspieszających proces psucia. W wyniku zastosowania tej metody przechowywania, nie tylko znacznie wydłużymy okres przydatności do spożycia naszych filetów rybnych, ale również zyskamy coś więcej. Każdy kto jest smakoszem ryb wie, że nie powinny one długo leżeć w zamrażalniku, gdyż dość szybko tracą właściwy sobie smak i znacznie obniża się ich jakość. Przechowywanie w próżni pozwoli zatrzymać to co najlepsze i cieszyć się o wiele dłużej najlepszym smakiem, mimo procesu zamrażania. Oczywiście ten sposób zamknięcia nie zabezpiecza przed zbyt wysoką temperaturą i w tej kwestii musimy zapewnić odpowiednie warunki chłodzenia/mrożenia.

Hobbyści coraz częściej sięgają po próżnię
Pakowanie próżniowe staje się rozwiązaniem coraz częściej stosowanym w gronie hobbystów tj. wędkarzy czy myśliwych. Pozwala ono bowiem czerpać znacznie większe korzyści z połowów, które nie muszą być ograniczone problemem przechowywania. Co więcej, w metodzie tej nie chodzi wyłącznie o przedłużenie przydatności do spożycia, która w tym wypadku jest imponująca, gdyż sugerowany czas mrożenia ryb w zwykłych warunkach wynosi 6 miesięcy a w przypadku przechowywania w próżni – nawet 2 lata! Technologia kryje w sobie znacznie więcej wartościowych zalet. Szczególnie ważne jest zachowanie wysokiej jakości przechowywanych produktów, które nie tracą walorów smakowych i odżywczych. Próżniowe opakowanie chroni także przed „pochłanianiem” zapachów, co jest szczególnie przydatne w procesie mrożenia. Woreczki stanowią skuteczną barierę, dzięki której nasze mięso nie straci na jakości.


Warto wiedzieć, że powyższa technologia stosowana jest także w metodzie gotowania, zwanej sous vide, polegającej na obróbce termicznej w określonym czasie i stałej temperaturze, optymalnej dla danego rodzaju żywności. Coraz bardziej znana i doceniana metoda pozwala, właśnie dzięki próżni, osiągnąć najwyższe walory smakowe.



Z korzyścią dla codziennej kuchni
Oczywiście przygoda nie trwa (niestety) cały rok, a pakowarka próżniowa zostaje z nami na długie lata, przy założeniu, że zainwestujemy w dobrej jakości sprzęt. Bez wątpienia będzie on przydatnym akcesorium na blacie kuchennym, gdzie użyjemy go także do innego rodzaju żywności: mięs, wędlin, owoców, warzyw itp.
Pakowarka to urządzenie, które zazwyczaj nabiera szerszego zastosowania kiedy zagości już w naszym domu. Kupując ją w konkretnym celu nawet nie spodziewamy się w ilu sytuacjach stanie się ona doskonałym rozwiązaniem.

Marynowanie ryb pod próżnią
Skutkiem ubocznym zamykania próżniowego może być szybkie i skuteczne marynowanie, tzn. wchłanianie, w wyniku wytwarzanej próżni, przypraw i marynaty w mięso. Najlepiej w tym celu sprawdzają się pojemniki próżniowe. Niektóre pakowarki (np. marki Lava) pozwalają nie tylko zamykać woreczki ale także naczynia próżniowe, co następuje dzięki specjalnej przystawce, dołączonej w zestawie. Warto zwracać uwagę przy wyborze sprzętu na dodatkowe korzyści, jakie będziemy mogli czerpać z powiązanych akcesoriów.

Jakie woreczki do ryb?
Do pakowarek listwowych idealnie sprawdzają się tzw. woreczki moletowane, czyli pokryte z jednej strony delikatną strukturą. To ona dzięki specjalnym mikrokanalikom umożliwia błyskawiczne wyprowadzenie powietrza z wnętrza opakowania. Istnieją dwie możliwości do wyboru. Pierwsza to gotowe woreczki, wygodne i szybkie rozwiązanie. Ze względu na duży wybór rozmiarów, z pewnością bez trudu dobierzemy odpowiednią wielkość. Druga ewentualność to tzw. folia w rękawie na wybraną szerokość. W tym przypadku sami docinamy długość woreczka, jaką akurat potrzebujemy. Szczególnie przydatne jeśli za każdym razem zmienia się wielkość pakowanego obiektu, przez co nie marnujemy miejsca w gotowym woreczku lub mamy pewność, że tego miejsca nam nie braknie. Po odcięciu folii, jej końcówkę należy zgrzać by móc rozpocząć produkcję kolejnego worka.
Popularne wielkości worków do przechowywania ryb:
13 x 55, 15 x 45, 20 x 40, 20 x 50, 20 x 60, 10 x 80, 25 x 60, 35 x 60 cm

Pakowanie próżniowe w sklepach rybnych i wędzarniach
Pakowarka to coraz częściej zapraszane urządzenie w miejsca tj. wędzarnie czy sklepy rybne. Przyczyna jest prosta. Jednorazowa inwestycja zwraca się z czasem, gdyż oferując Klientowi coś więcej, jesteśmy bardziej atrakcyjni na rynku. Ponadto sami generujemy mniejsze straty i jesteśmy w stanie lepiej gospodarować towarem.
Decydując się na zakup urządzenia do firmy warto zwrócić uwagę na jego solidność, zdolność do pracy ciągłej, a także okres gwarancyjny. Pakowarki Lava, dostępne w sklepie Vacus są objęte aż 5-letnią gwarancją, bez dodatkowych opłat i nie wyłączając firm.

 









Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor