Marynowanie w pojemniku próżniowym

Każdy przyzna, że najsmaczniejsze potrawy z grilla to te, które samodzielnie przygotowaliśmy, odpowiednio wcześniej nakłuwając i marynując mięso. Najlepiej jeśli zrobimy to dzień wcześniej, by wszystko podczas leżakowania w lodówce zdążyło „nabrać” wspaniałego smaku ulubionych przypraw. Co zrobić jeśli nie mamy na to czasu albo wypad z przyjaciółmi pojawił się spontanicznie?

Próżnia spieszy nam z pomocą! W jaki sposób?

Okazuje się, że zamknięcie próżniowe mięsa w marynacie, pozwala w krótkim czasie uzyskać efekt wielogodzinnego przechowywania w lodówce! Podczas „odsysania” powietrza z wnętrza pojemnika dochodzi do „wchłonięcia” przypraw w strukturę mięsa, na które, mówiąc kolokwialnie, marynata „napiera”.

Ta „magiczna” sztuczka naprawdę działa i może być bardzo pomocna w przypadku niespodziewanych gości ale nie tylko! Pomysł doskonale sprawdzi się w codziennym przygotowywaniu obiadów, kiedy chcemy szybko i skutecznie przyprawić np. kotlety.

Zalety?

  • Pojemniki próżniowe wykorzystasz nie tylko sezonowo do marynowania mięsa na grilla, ale także do przygotowywania obiadów i co najważniejsze, do przechowywania żywności. Dzięki takiemu zamknięciu znacznie przedłużymy świeżość potraw i artykułów spożywczych, których nie będziemy więcej marnować!
  • Dość mieszających się zapachów w lodówce! Próżnia skutecznie zatrzyma cenny aromat tam, gdzie go najbardziej potrzeba – w potrawie!
  • Nie przepłacaj za gotowe mięso na grilla!
  • Kiepska pogoda? Grill odwołany? Bez obaw! Mięso zamknięte próżniowo poczeka na najbliższą okazję!



Jakie pojemniki?

Do natychmiastowego marynowania należy użyć pojemników z zamykaniem próżniowym. Praktycznym rozwiązaniem są większe opakowania, które pozwalają przyprawić duże porcje. Jeżeli przewidujemy spotkanie w licznym gronie, świetnie sprawdzą się uniwersalne pokrywki, które nałożymy na własne naczynia o dobranej średnicy.

Naczynia próżniowe pozwolą na przechowanie tego, co zostało – mięsa, sosów i sałatek!

Przygotowanie mięsa na grilla - krok po kroku!

1. ROZBICIE I NAKŁUWANIE MIĘSA spowoduje, że będzie ono miękkie, a przyprawy będą miały szansę dotrzeć głębiej w jego strukturę.

Praktycznym narzędziem jest tzw. siekacz do mięsa (siekacz i tłuczek 2w1), który dzięki 49 ostrzy błyskawicznie robi setki nacięć w mięsie oraz dokładnie je rozbija.

Siekacz do mięsa
Siekacz do mięsa
Nakłówacz do mięsa

2. WŁOŻENIE MIĘSA DO ULUBIONEJ MARYNATY w pojemniku próżniowym lub we własnym naczyniu lecz z użyciem specjalnej UNIWERSLANEJ POKRYWKI.

Marynowanie mięsa w pojemniku próżniowym
Naczynia z pokrywkami próżniowymi ES-Line
Pojemnik G-line

3. USUNIĘCIE POWIETRZA z wnętrza pojemnika/naczynia przy użyciu ręcznej pompki lub (jeśli posiadamy) odpowiedniej pakowarki próżniowej.

Zamykanie próżniowe pojemników
Zamykanie pojemnika pompką

WSKAZÓWKI:
- Zamknięte próżniowo mięso powinno być przechowywane w lodówce (w przypadku jeśli przygotujemy je na długo przed grillowaniem).

Zalety pakowarek próżniowych LAVA

Powiązane produkty

Naczynia ze stali nierdzewnej

Naczynia próżniowe ES-line

Lava
189,00 zł
Produkt obejmuje naczynie ze stali nierdzewnej wraz z uniwersalną pokrywką próżniową. Zestaw nie zawiera pompki próżniowej, należy ją zamówić oddzielnie.
Pojemniki próżniowe kwadratowe Pemium Pojemniki próżniowe kwadratowe Pemium 2
Obecnie brak na stanie
Pojemniki próżniowe Premium

Pojemniki próżniowe - kwadratowe

Lava
93,00 zł
Pojemność Wymiary Nr art. 650 ml 120 x 130 x 105 mm VL0060 1000 ml 120 x 130 x 145 mm VL0063 1650 ml 205 x 125 x 105 mm VL0066 2000 ml 155 x 150 x 155 mm VL0058

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania