Dorsz sous vide

Składniki (2 porcje):

  • Polędwica z dorsza - na każdą porcję ok. 160 g (ok. 300 -320 g)
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 - 200 ml bulionu
  • 1 papryczka chilli
  • 2 gałązka pietruszki
  • masło
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Dorsza dzielimy na porcje ok. 160 g i wkładamy każdą część do osobnego worka próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide, razem z połową papryczki chilli (bez pestek) i gałązką pietruszki. Tak przygotowane woreczki pakujemy próżniowo przy użyciu zgrzewarki i gotujemy metodą sous vide w temperaturze 56°C, przez 30 minut.

W tym czasie pieczemy 2 średniej wielkości buraki, w 160°C, w folii aluminiowej, ok. 45 minut. Kroimy na ósemki, podsmażamy na maśle, dodajemy octu balsamicznego do smaku, przyprawiamy solą, pieprzem.

Jednocześnie pieczemy kilka czarnych oliwek w takiej samej temperaturze - 160°, przez 15 minut, do wysuszenia. Po wysuszeniu blendujemy oliwki, z których powstaje proszek oliwkowy.

Obieramy marchewki, kroimy na małe cząstki, podsmażamy marchew na maśle i zalewamy (50 – 100 ml) wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Marchewkę blendujemy i przeciskamy przez sitko.

Po 30 minutach gotowania sous vide, wyjmujemy dorsza z wody i z woreczków. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię z masłem, stroną od skóry i podsmażamy przez 10 s. Ściągamy z patelni.

Podajemy. Tworzymy własną kompozycję z puree z marchewki, proszku oliwkowego, buraczków, na których układamy dorsza wraz z papryczką chilli i gałązką pietruszki. Potrawę możemy dodatkowo ozdobić dostępnymi nam środkami.

Domowy cyrkulator sous vide LX.20

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania