Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl
Zgrzewarki, woreczki i pojemniki do pakowania próżniowego.
Przepisy » Karp świąteczny - gotowany metodą sous vide

Karp świąteczny - gotowany metodą sous vide


Potrzebne składniki (na 5 porcji):
  • ·         Karp
  • ·         ½ kg śliwek suszonych
  • ·         1 kg brukselki
  • ·         2 cytryny
  • ·         2 pomarańcze
  • ·         200 g masła
  • ·         Pęczek koperku
  • ·         Czerwone, wytrawne wino – ok. 100 ml

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia należy wcześniej namoczyć, przechowując go w wodzie ok. 24 h. 

Karpia dzielimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pomarańczom.

Dzwonki karpia wkładamy do woreczków (najlepiej każdy oddzielnie) przystosowanych do gotowania sous vide, wraz z plastrem pomarańczy, cząstką cytryny i gałązką koperku.

Tak przygotowane woreczki pakujemy próżniowo przy użyciu specjalnej zgrzewarki próżniowej.

Upewniamy się czy woreczki zostały zapakowane szczelnie. Jeżeli tak, to wkładamy je do urządzenia sous vide, w którym woda osiągnęła już stałą temperaturę 58°C.

Gotujemy w stałej temperaturze przez 40 min.

W tym czasie kroimy suszone śliwki w julienne. 1/3 kostki masła topimy i przysmażamy na nim wcześniej pokrojone śliwki. Podczas podsmażania, dodajemy 100 ml wina, troszkę cukru, soli, pieprzu. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej marmolady.

Brukselkę listkujemy, blanszujemy i podsmażamy na maśle, doprawiając delikatnie solą i pieprzem.

Woreczki z karpiem wyciągamy po 40 minutach gotowania, rozcinamy i wyjmujemy zawartość. Karpia delikatnie podsmażamy na maśle z obu stron.

Jak podajemy:

Na środku talerza umieszczamy odpowiednio przygotowane śliwki oraz listki brukselki. Wszystko powinno być ciepłe. Na wierzch kładziemy karpia, wraz z plastrem pomarańczy, cząstką cytryny i gałązką koperku.





Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor