Karp świąteczny - gotowany metodą sous vide

Karp świąteczny - gotowany metodą sous vide

Składniki:

  • Karp
  • ½ kg śliwek suszonych
  • 1 kg brukselki
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 200 g masła
  • Pęczek koperku
  • Czerwone, wytrawne wino – ok. 100 ml

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia należy wcześniej namoczyć, przechowując go w wodzie ok. 24 h.

Karpia dzielimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pomarańczom.

Dzwonki karpia wkładamy do woreczków (najlepiej każdy oddzielnie) przystosowanych do gotowania sous vide, wraz z plastrem pomarańczy, cząstką cytryny i gałązką koperku.

Tak przygotowane woreczki pakujemy próżniowo przy użyciu specjalnej zgrzewarki próżniowej.

Upewniamy się czy woreczki zostały zapakowane szczelnie. Jeżeli tak, to wkładamy je do urządzenia sous vide, w którym woda osiągnęła już stałą temperaturę 58°C.

Gotujemy w stałej temperaturze przez 40 min.

W tym czasie kroimy suszone śliwki w julienne. 1/3 kostki masła topimy i przysmażamy na nim wcześniej pokrojone śliwki. Podczas podsmażania, dodajemy 100 ml wina, troszkę cukru, soli, pieprzu. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej marmolady.

Brukselkę listkujemy, blanszujemy i podsmażamy na maśle, doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Woreczki z karpiem wyciągamy po 40 minutach gotowania, rozcinamy i wyjmujemy zawartość. Karpia delikatnie podsmażamy na maśle z obu stron.

Jak podajemy:

Na środku talerza umieszczamy odpowiednio przygotowane śliwki oraz listki brukselki. Wszystko powinno być ciepłe. Na wierzch kładziemy karpia, wraz z plastrem pomarańczy, cząstką cytryny i gałązką koperku.

Cyrkulator Sous Vide LX.20

Powiązane produkty

Akcesoria do Sous Vide

Wanna Sous Vide z deklem

LX0027
199,20 zł 249,00 zł
Wanna z deklem i otworem na cyrkulator. Idealnie dopasowana do cyrkulatora LX.20 Stick. Uwaga: wanna widoczna na filmie ma pojemność 22 litrów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania