Folie w rękawie

Produkty Vesta Precision

Folia biodegradowalna moletowana w rolkach VestaEco

VP SS-118201
120,74 zł 134,16 zł
Cena za 2 rolki o szerokości 28 cm i długości 6 m każda. zaprojektowane i przetestowane w USA wykonana z surowców odnawialnych, ulegających rozkładowi pakowanie próżniowe | mrożenie | gotowanie sous vide
Pokazano 1-8 z 8 pozycji

Folie do zgrzewarek próżniowych służą do produkcji worków o odpowiadającej nam długości. Dzięki tej możliwości, jesteśmy w stanie optymalnie wykorzystać materiał do pakowania próżniowego. Szczególnie przydatne w sytuacji gdy wielkość obiektów, które zamykamy przy użyciu zgrzewarek, jest zmienna. Nasza folia moletowana w rękawie ma powierzchnię strukturyzowaną, jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, odpowiednia do zamrażania i gotowania sous vide, a także stosowania w mikrofalówce. Bardzo wytrzymała i odporna na rozdarcia. Występuje w 6-metrowych rolkach, w kilku praktycznych szerokościach do wyboru. Produkt ten stanowi atrakcyjną alternatywę dla gotowych worków, których wymiary nie zawsze nam odpowiadają.

Stosowanie folii w rolce - krok po kroku

  • Niezależnie od tego, czy urządzenie w swojej obudowie posiada miejsce na folię, czy też nie - rozwijamy ją na odpowiadającą nam długość, a następnie odcinamy. Niektóre pakowarki próżniowe posiadają wbudowany nożyk, co przyspiesza i ułatwia pracę.
  • Zgrzewanie jednej krawędzi - w tym momencie należy uszczelnić folię z jednej strony, by stworzyć woreczek, gotowy do dalszych czynności.
  • Podczas szacowania długości woreczka, należy uwzględnić wolną przestrzeń, jaką należy pozostawić nad zamykanym obiektem.
  • Wypełnianie woreczka - usuwanie powietrza - zgrzewanie.

Jaka powinna być folia do pakowania próżniowego?

Przede wszystkim folia próżniowa powinna być bezpieczna, gdyż przez długi czas ma ona bezpośredni kontakt z jedzeniem. Czasami nawet na wiele miesięcy trafia do zamrażalnika. To ważne, aby nie tylko chroniła żywność przed szybszym zepsuciem, ale również sama nie stanowiła dla niej zagrożenia. Grubość materiału jest także istotna - wpływa na wytrzymałość, a także podnosi barierowość opakowania, stanowiąc jeszcze lepsze zabezpieczenie. Parametry folii stają się szczególnie ważne, jeśli zachodzi potrzeba obróbki termicznej opakowania. Tak bywa w przypadku gotowania sous vide czy procesu parzenia. Wysoka jakość produktu powinna znaleźć się na pierwszym planie.

Extra mocna folia

Jeśli stoisz przed zadaniem pakowania próżniowego produktów o ostrych krawędziach i obawiasz się o szczelność opakowania - wypróbuj extra mocną folię ES-Vac, której grubość wynosi aż 160 mic. Ta szczególnie wytrzymała i mocna folia poradzi sobie z wieloma sytuacjami.  W razie potrzeby możemy dodatkowo wspomóc się specjalnym płótnem, stosowanym miejscowo na najbardziej narażone na przebicia miejsca.

Biodegradowalna folia w rolce do pakowarek

Naszą szczególną propozycją są rękawy z folii biodegradowalnej, wytworzonej ze źródeł roślinnych, ulegającej całkowitej biodegradacji. Innowacyjne rozwiązanie pozwala na ograniczenie problemu jednorazowych opakowań foliowych. W 100% przyjazne dla środowiska folie cieszą się dużym entuzjazmem. Folie te są bardzo wytrzymałe i nadają się do wszystkich zastosowań, także gotowania sous vide. 

Moletowana folia - po co?

Folia moletowana oznacza, że jedna ze ścianek pokryta została specjalną strukturą. Pełni ona rolę kanalików. Taka budowa umożliwia sprawne i szybkie usuwanie powietrza z woreczka. Wszystkie domowe pakowarki próżniowe, tzw. listwowe, wymagają stosowania właśnie folii moletowanej. W ofertach sklepów można znaleźć folie różnych producentów, gdzie sposób moletowania może się różnić. Tak naprawdę dopiero praktyka odpowie nam na pytanie, która folia najlepiej współpracuje z naszym urządzeniem.

Akcesoria, które mogą się przydać

  • samoprzylepne etykiety na folie
  • marker do opisywania woreczków
  • nożyk do docinania folii

Produkt dodany do ulubionych
Dodano do porównania